Găselnița AJOFM: cursuri de calificare pentru calificați


Consultarea patronatelor (angajatorilor) în vederea identificării calificărilor cerute pe piaţa muncii şi corelarea ofertei şcolare cu nevoile de calificare, a constituit unul dintre punctele prevăzute pe ordinea de zi a ședinței Comisiei de Dialog Social, organizate joi, 28 iulie, în sala mică de ședințe a Palatului Administrativ.

Ședința a fost condusă de prefectul Radu Giurcă, fiind prezenți de asemenea membrii sau reprezentanții acestora care alcătuiesc Comisia de Dialog Social: comisarul șef Constantin Taloș – șeful Inspectoratului Județean de Poliție, Cristian Silaghi – din partea Inspectoratului Județean de Jandarmi, Gheorghe Tilibaşa – directorul Agenției Județene de Ocupare a Forței de Muncă (AJOFM), Daniela Cerneșteanu – directorul Agenţiei de Prestaţii Sociale, Dorina Dragoș-Guran – din partea Direcției de Sănătate Publică, Mariana Popa – inspectorul șef al Inspectoratului Școlar Județean (ISJ), liderii de sindicat Adrian Oros de la Meridian, preşedintele UGIR 1903 Satu Mare – Octavian Petric, Nicolae Șuta – preşedintele filialei Satu Mare a Patronatului Român, Nicolae Şuta, Holczli Iosif – din partea Camerei Meșteșugarilor, Dan Brumboiu – președintele Asociației Economice Româno-Germane.

Ținând cont de importanța temei propuse spre dezbatere, ar fi fost de așteptat ca discuțiile să aducă elemente concrete. Cu toate acestea, se poate spune fără exagerare că s-au vorbit discuții, iar cel care a încasat-o cu vârf și îndesat a fost directorul AJOFM, Gheorghe Tilibașa. Acesta a precizat că în prezent rata șomajului este de 4,36%, dar este de așteptată o creștere în luna septembrie, ca urmare a faptului că proaspeții absolvenți de liceu se vor prezenta la AJOFM pentru întocmirea actelor de șomaj. Întrebat de prefect ce măsuri sunt avute în vedere pentru proaspeții șomeri, Tilibașa a afirmat că AJOFM pregătește cursuri cu durata de trei luni în vederea calificării în domeniul contabilității, precum și de inițiere ca oparator-calculator. În replică, inspectorul șef al ISJ, Mariana Popa, a sărit ca arsă, afirmând că toți absolvenții liceelor cu profil tehnic și economic au astfel de calificări.

Una peste alta, din discuțiile purtate a reieșit limpede că nu știe Tanda ce face Manda, în condițiile în care, lipsa comunicării între membrii Comisiei de Dialog Social este mai mult decât evidentă.

2 Comentarii la "Găselnița AJOFM: cursuri de calificare pentru calificați"

    Leave a Reply

    Your email address will not be published.

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.