Satu Mare. Ştiaţi că … ?

E obositor să tot auzi că Sătmarul nostru e locul unde se agaţă harta-n cui. Întâmplările consemnate în cronicile uitate pe rafturile bibliotecilor au rămas veacuri în şir închise între coperţile buchiilor fără ca cineva să le deranjeze “reveria”. Avem o istorie interesantă, sate “bântuite” de poveşti şi ciudăţenii culturale şi geografice asupra cărora merită să zăbovim măcar preţ de câteva clipe. Prin “Ştiaţi că … de Satu Mare?” nu vreau decât să demontez câteva idei bine înrădăcinate în spiritul acestor locuri. Nu am pretenţia ca informaţiile cuprinse în rândurile de mai jos epuizează în vreun fel cunoştinţele despre fapte, oameni şi locuri din Sătmar. Însă dacă am reuşit să vă pun pe gânduri şi mai mult decât atât, să vă fac să căutaţi şi alte informaţii despre curiozităţile enumerate mai jos … cred că a meritat osteneala.

În 1657 cetatea şi împrejurimile cetăţii Sătmarului au fost cucerite de polonezi? Este interesant de remarcat faptul că tratatul de pace încheiat poartă semnătura colonelului de atunci şi … viitorului rege al Poloniei, Jan Sobieski. Însă armata leşească nu a stat prea mult în aceste ţinuturi fiind alungată de către turci. Între 1660-1661 trupele otomane au devastat întreg ţinutul.

Prima reprezentaţie cinematografică din Satu Mare a avut loc în 1910 la Casa Albă? Clădirea a fost reamenajată la începutul secolului al XIX-lea ca sală pentru baluri, întruniri şi spectacole.

Clădirea gării CFR a fost construită de inginerul Pfaff Ferenc în anul 1899 şi seamănă cu toate celelalte gări ce s-au construit în Imperiul Austro-Ungar în acea perioadă?

Construcţia Bisericii cu lanţuri a ţinut nu mai puţin de 9 ani (1793-1802)? Clădirea lăcaşului de cult este împrejmuită cu stâlpi legaţi cu lanţuri forjate, de aici şi denumirea “Biserica cu lanţuri”. Păstrează valoroase piese de inventar: farfurii, discuri şi potire. Este important de amintit faptul că clopotul cel mare din turn care este de altfel cel mai vechi clopot din oraşul Satu Mare datează din anul 1633.

Someşul are pe teritoriul judeţului nostru un curs de 61 km? De altfel, bătrânul Samus este al V-lea râu ca lungime şi debit din România. Are o lungime totală de 465 km şi se varsă în râul Tisa pe teritoriul Ungariei.

În vara anului 1601 Mihai Viteazul şi-a stabilit tabăra lângă Moftin pentru 20 de zile pregătindu-se pentru bătălia de la Gurăslău, ultima sa victorie?

Cea mai ridicată temperatură din judeţul Satu Mare a fost înregistrată la Carei pe 10 august 1952? Mercurul termometrelor a urcat până la valoarea de (+39,5) grade Celsius. Minima absolută de (-30,4) grade Celsius a fost înregistrată tot la Carei, în 29 decembrie 1963.

Statuia preotului Vasile Lucaciu este capodopera sculptorului Corneliu Medrea? Realizată în 1936, acesta a fost amplasată în parcul din Piaţa Libertăţii.

Suprafaţa judeţului Satu Mare este de 4.418 kmp ceea ce reprezintă 1,9% din suprafaţa ţării?

Pe la începutul veacului al XVI-lea, Berindanul a avut monedă proprie? Şi nu orice, ci monedă de argint aprobat de regele Ludovic al II-lea. Potrivit documentelor inscripţia de pe monedă era “Temp. David. De Berend. Camer. Rivuli Do”. Moneda a fost bătută la Monetăria din Baia Mare.

Viaţa regelui Carol Robert de Anjou înfrânt de Basarab I la Posada în 1330 a fost salvată de Berendi Marton, un slujitor fidel, ctitorul satului Berindan? Drept răsplată, acesta a primit din partea regelui pământurile pe care va întemeia mai târziu satul care îi poartă numele.

În 1724 Odoreul este decimat de o epidemie de ciumă?

Mănăstirea din Bixad a fost ctitorită la sfârşitul veacului al XVII-lea, în 1689, de un fost călugăr grec ortodox, Arhim Isaia? Imediat după terminarea construcţiei, în 1701, mănăstirea a fost pustiită iar Isaia a fost ucis.

Clădirea Bisericii Reformate din Acâş a fost construită în anul 1175, pe vremea când la Paris se punea piatra de temelie a celebrei Notre-Dame?

Cripta familiei Károlyi se află la Căpleni? 36 de membri ai familiei Károlyi odihnesc în sarcofage din bronz. Ultima ceremonie funerară a avut loc în 22 aprilie 2010 în cinstea contelui Károlyi Lajos mort în Brazilia şi a contesei Consuelo, decedată la Geneva?

Inspectoratul Judeţean de Poliţie (IJP) Satu Mare se află pe locul unei foste Sinagogi? Locul de cult evreiesc a fost dărâmat în 1965 de către comunişti iar pe locul acestuia a fost construit sediul judeţean al Miliţiei?

La începutul secolului XX existau în Satu Mare nu mai puţin de trei Sinagogi şi 25 de case de rugăciuni evreieşti?

Hotelul “Dacia”, a fost construit la începutul secolului XX (în 1902) pe locul fostei primării a oraşului Satu Mare?

7 Comentarii la "Satu Mare. Ştiaţi că … ?"

    Leave a Reply

    Your email address will not be published.

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.