Reparațiile la fațadele clădirilor – dureri de cap și amenzi pentru conducerea Primăriei

Din cauza contradicțiilor pe care le conține, punerea în aplicare a prevederilor Legii nr. 153/2011 privind măsurile de creștere a calității arhitectural-ambientale a clădirilor, dă bătăi de cap conducerii Primăriei Satu Mare. Într-o conferință de presă organizată miercuri, 27 iulie, primarul Iuliu Ilyes a prezentat pe scurs câteva dintre aspectele care se contrazic în textul legii, cu mențiunea că, chiar și așa, prevederile actului legislativ vor trebui puse în aplicare.

În principiu, legea prevede ca deținătorii de orice fel ai clădirilor care, prin nivelul de degradare a sistemului de închidere perimetrală, pun în pericol sănătatea, viața, integritatea fizică și siguranța populației și/sau afectează calitatea mediului înconjurător, a cadrului urban construit și a spațiilor publice urbane, sunt obligați ca, din proprie inițiativă, să ia măsuri de realizare a lucrărilor de intervenție pentru reabilitarea structural-arhitecturală a anvelopei clădirilor. Totodată, legea mai prevede posibilitatea ca, în acest scop, proprietarii imobilelor să contracteze credite bancare rambursabile în cinci ani și cu dobânda achitată de stat. Contradicțiile intervin când se pomenește despre sancțiuni, în condițiile în care, dacă nu repară fațadele clădirilor în care locuiesc, proprietarii acestora sunt doar avertizați prin intermediul unor procese verbale. În schimb, conducerea Primăriei poate fi sancționată chiar de către angajații proprii, cu amenzi ce pot ajunge până la 150.000 lei.

În următoarele trei luni, la nivelul Primăriei Satu Mare va fi inițiată, respectiv finalizată o acțiune de inventariere a imobilelor din municipiu care necesită intervenții de refacere a fațadelor. Totodată, vor fi stabilite și zonele de intervenție prioritară. Ulterior, acolo unde este cazul, adică imobilele nu sunt în proprietatea Primăriei, proprietarii acestora vor fi înștiințați prin somații asupra obligativității efectuării reparațiilor. “Mai departe, problema rămâne în coadă de pește, deoarece nici Primăria nu are bani pentru reparații, și este greu de crezut că ceilalți proprietari vor contracta credite pentru astfel de lucrări” – a declarat Ilyes.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.