Tudor Teuşan – o mare speranţă a raliului sătmărean

De când s-a aşezat pentru prima dată la volanul unei maşini simte că nimic pe lume nu ar mai putea să-l ţină în frâu, departe de bubuitul asurzitor al motoarelor. Deşi are doar 15 ani şofează de doi ani de zile şi recunoaşte că “virusul maşinilor” i-a acaparat simţurile intrându-i în sânge precum o “boală” fără de leac. Îi plac câinii dar şi lumea fabuloasă a cifrelor simţind o atracţie ciudată către matematici. A ales să-şi continue studiile la una dintre cele mai bine cotate şcoli din Satu Mare, la Colegiul Naţional “Mihai Eminescu”. Rezultatele anilor de gimnaziu, respectiv cunoştinţele de care a dat dovadă în urma examenului de Evaluare Naţională dovedesc că este vorba despre unul dintre cei mai promiţători elevi respectiv unul dintre marile speranţe ale raliului sătmărean.

Reporter: De unde această pasiune pentru maşini, motoare, cai-putere …?

Tudor Teuşan: Dintotdeauna am îndrăgit maşinile, sunetul puternic al motoarelor. Am învăţat să conduc de doi ani de zile. Cel care mi-a dezvăluit tainele şofatului este nimeni altul decât bunicul meu. Am învăţat foarte multe de la el. Mai ales cumpătarea şi seriozitatea la volan. E un profesor extraordinar.

R.: Ce părere au părinţii tăi despre acest hobby, nu tocmai lipsit de pericole?

T.T.: Având în vedere că pasiunea mea pentru maşini nu influenţează în sens negativ rezultatele mele şcolare, mă lasă să-mi urmez pasiunea. Desigur, întotdeauna îmi atrag atenţia să fiu cumpătat şi cu multă băgare de seamă când urc la volan.

R.: Unde conduci, având în vedere că nu ai împlinit încă vârsta legală pentru a obţine un carnet de şofer?

T.T.: Deoarece nu am vârsta corespunzătoare pentru a circula în trafic, conduc la Pista ACR din Satu Mare, unde mă şi antrenez pentru raliuri.

R.: Când ai început să participi la campionatele de raliu?

T.T.: Anul trecut. Concursul de astăzi este a IV-a etapă la care particip. Dacă mă întrebaţi despre rezultatele obţinute pot să vă spun că în prezent mă situez pe locul III în clasamentul general.

R.: La ce categorie concurezi?

T.T.: Având în vedere că conduc un Daewoo Tico, nu am posibilitatea să concurez decât la categoria “ON1”. În această categorie se pot înscrie maşini cu capacitate cilindrică de până la 1.500 cmc. Desigur, maşina pe care o conduc are şi câteva neajunsuri. Spre exemplu, viteza. Însă, dacă e vorba despre o probă de îndemânare, având în vedere dimensiunile mici ale maşinii, pot să vă spun că mă descurc chiar foarte bine.

R.: Anul acesta ai absolvit gimnaziul. La ce liceu te-ai înscris?

T.T.: Am absolvit Şcoala cu clasele I-VIII “Constantin Brâncoveanu” şi am intrat la Colegiul Naţional “Mihai Eminescu” la profil matematică-informatică intensiv engleză.

R.: Ştiu că ai obţinut un rezultat de invidiat. Te rog să ne spui şi nouă pe ce loc te-ai clasat la nivel de judeţ?

T.T.: M-am clasat pe locul 22 pe judeţ.

R.: În afară de concursurile de raliu ai mai participat şi la olimpiadele şcolare. Te rog să ne dezvălui rezultatele pe care le-ai obţinut la aceste concursuri care, nici ele nu sunt de neglijat.

T.T.: Da. Am participat la numeroase olimpiade şcolare încă din clasa a V-a, atât la matematică, cât şi la limba română.Anul acesta am luat locul VII la olimpiada de matematică, etapa judeţeană, iar la limba română menţiune.

R.: Având în vedere rezultatele de excepţie atât cele şcolare cât şi cele extraşcolare pe care continui să le obţii, ce planuri de viitor ai? Ce profesie vrei să îmbrăţişezi?

T.T.: Mi-aş dori să fiu inginer auto sau să mă ocup în continuare de maşini. Mi-ar plăcea să am un service auto şi aş dori foarte mult să merg mai departe cu acest sport minunat. Îmi plac foarte mult maşinile.

R.: Ce alte hobbyuri mai ai în afară de maşini?

T.T.: De când mi-a intrat acest virus în sânge nu prea mai este loc de altceva. Ce aş putea să vă spun? Iubesc foarte mult animalele, în special câinii. Îmi place muzica. Ascult orice fel de muzică.

R.: Chiar şi în maşină?

T.T.: Evident. Singurele momente în care nu îmi permit acest lucru sunt atunci când mă pregătesc intens de raliu, deoarece îmi distrage atenţia de la ceea ce fac.

R.: Îţi doresc succes atât la învăţătură cât şi la competiţiile automobilistice la care vei participa în viitor.

T.T.: Vă mulţumesc mult, iar pe această cale a-şi dori să mulţumesc familiei mele care mă susţine şi mă ajută mereu în tot ceea ce fac.

Un Comentariu la "Tudor Teuşan – o mare speranţă a raliului sătmărean"

    Leave a Reply

    Your email address will not be published.

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.