Serviciul Judeţean Anticorupţie Satu Mare la ora bilanţului

În primele şase luni al acestui an, ofiţerii Serviciului Judeţean Anticorupţie Satu Mare (SJA) Satu Mare au întocmit acte procedurale în vederea sesizării unităţilor de parchet competente, în cadrul a 21 dosare penale, opt dintre acestea fiind din sesizare proprie şi au soluţionat un număr de 25 delegări dispuse de procurori în cauzele instrumentate în comun.

Cu ocazia activităţilor procedurale derulate, au fost efectuate cercetări cu privire la 50 persoane, din care 18 angajaţi ai MAI. Dintre persoanele cercetate, până în prezent au fost puse sub învinuire un număr de 16 făptuitori. În perioada analizată, în dosarele instrumentate împreună cu ofiţerii serviciului, unităţile de parchet au pus sub inculpare şase persoane, doi fiind angajaţi ai MAI. De asemenea, au fost reţinuţi de către procurorii de caz un număr de trei învinuiţi, iar instanţa de judecată a dispus arestarea preventivă a trei persoane care nu au avut calitatea de lucrători MAI. În ceea ce priveşte finalitatea judiciară, în perioada analizată au fost emise un număr de patru rechizitorii, prin care au fost sesizate instanţele de judecată pentru fapte de corupţie, dintre care unul la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) şi trei la Parchetul de pe lângă Tribunalul Satu Mare, iar într-un număr de şase dosare s-au aplicat soluţii de netrimitere în judecată.

În cadrul activităţii de prevenire a corupţiei, ofiţerii cu atribuţii specifice din cadrul serviciului, au organizat în total, 42 de întâlniri şi instruiri cu caracter preventiv în rândul lucrătorilor ministerului, la care au participat 513 lucrători MAI de la diferite eşaloane decizionale, respective 57 cadre care deţin funcţii de conducere şi 456 cadre care deţin funcţii de execuţie.
În cursul primului semestru al acestui an au fost consemnate două situaţii în care funcţionarii ministerului au sesizat lucrătorii SJA Satu Mare atunci când li s-au oferit diverse sume de bani în schimbul unor servicii, persoanele respective fiind trimise în judecată pentru săvârşirea infracţiunii de dare de mită. Totodată, au fost înregistrate şi soluţionate 29 petiţii şi şase apeluri primite la linia telefonică gratuită anticorupţie a DGA 0800.806.806. Totodată au fost primite în audienţă 37 persoane şi au fost consiliaţi alţi 132 cetăţeni.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.