Numărul migranţilor ilegali este pe un trend ascendent

Tot mai mulţi cetăţeni de origine nord-africană dar şi asiatică încearcă în ultima perioadă să treacă ilegal frontiera de stat româno-maghiară. Potrivit conducerii Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră (IJPF) Satu Mare, migranţii încearcă să ajungă în occident pe fâşia verde din nord-vestul ţării, “ultimul obstacol” în calea visului de a vedea occidentul.

Purtătorul de cuvânt al IJPF Satu Mare, Oana Totorean spune că “în ultima perioadă am avut foarte multe cazuri de migraţii ilegale. Majoritatea provin din ţările nord-africane precum Algeria sau Maroc. Avem şi libanezi respectiv somalezi care încearcă să ajungă în occident. În momentul în care ajung pe teritoriul României aceştia cer automat azil astfel că, potrivit legii nu prea avem ce să le facem. Unii ajung după peregrinări de luni de zile în România, iar alţii mai repede. Sunt care vin singuri, alţii formează grupuri. Sunt persoane care pornesc de exemplu din Maroc, stau o perioadă în Turcia s-au Bulgaria, depinde de itinerariul ales după care ajung în România. Scopul lor este de a ajunge în apropierea graniţei româno-maghiare. Însă, nu numai noi avem probleme cu migranţii ci şi Bihorul şi Aradul. Numărul străinilor care încearcă să treacă ilegal dincolo a crescut în mod îngrijorător în cele trei judeţe din nord-vestul ţării. În grupurile cadrul grupurilor formate de către migranţi informaţia circulă extrem de rapid mai ales că cei mai mulţi provin din ţările arabe, aşa că se înţeleg extrem de uşor”.
Oana Totorean mai spune că marea lor majoritate ajung ilegal pe teritoriul ţării noastre de unde nu mai au de trecut decât graniţa româno-maghiară pentru că mai încolo nu-i mai întâmpină niciun obstacol.

Migranţii ajung în centrul de la Şomcuta Mare

“După ce sunt prinşi li se întocmesc dosarele pentru săvârşirea infracţiunii de tentativă la ieşirea din ţară prin trecere ilegală a frontierei de stat. Apoi, sunt cazaţi într-una din centrele pentru imigranţi. Cel mai aproape de noi este Centrul de Cazare şi Proceduri pentru Solicitanţii Statutului de Azilant Şomcuta Mare. Trebuie ştiut că serviciul respectiv este unul semideschis astfel că, cei cazaţi la centru sunt liberi de dimineaţa de la ora 07.00 până seara la ora 21.00. Seara se face prezenţa. Însă, Şomcuta Mare este la o distanţă de 100-120 km de noi, aşa că, fiind liberi pot să ajungă cu uşurinţă până la graniţă”, a declarat Oana Totorean. Potrivit purtătorului de cuvânt al IJPF Satu Mare, în centrele respective străinii formează noi grupuri şi pun la cale planuri de a ieşi din ţară.

Şapte migranţi prinşi pe malul Someşului

Spre exemplu, ultimul grup de migranţi a fost depistat în noaptea de marţi, 19 spre miercuri, 20 iulie, în cadrul unei acţiuni pe linia combaterii migraţiei ilegale. Astfel, în jurul orei 03.00, pe malul stâng al râului Someş, oamenii legii au observat un grup de persoane care se deplasa spre linia de frontieră. Pentru reţinerea persoanelor, poliţiştii de frontieră i-au somat pe cei care se îndreptau spre frontieră. În acel moment, grupul s-a dispersat, trei cetăţeni au fost reţinuţi de poliţişti, iar alţi patru au reuşit iniţial să fugă şi să se ascundă în vegetaţia din zonă. Poliţiştii de frontieră au început scotocirea zonei şi în scurt timp i-au depistat şi pe ceilalţi patru cetăţeni ce făceau parte din grup. Cu toţii au fost conduşi la sediul IJPF Satu Mare pentru cercetări. Din primele verificări s-a stabilit că este vorba despre cinci algerieni, un marocan şi un libian, având vârste cuprinse între 22 şi 45 de ani. Cei şapte au călătorit împreună din Timişoara până în municipiul Satu Mare cu gândul că vor încerca să treacă ilegal frontiera din România în Ungaria şi mai apoi vor ajunge într-o ţară din vestul Europei unde îşi vor găsi un loc de muncă. Toţi cei şapte sunt cercetaţi acum în stare de libertate pentru săvârşirea infracţiunii de tentativă la ieşirea din ţară prin trecere ilegală a frontierei de stat.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.