Noul sediu al Bibliotecii Județene va fi pe strada Kogălniceanu


Noul sediu al Bibliotecii Județene Satu Mare va fi construit pe strada Kogălniceanu din municipiu. Decizia a fost luată de comun acord de către conducerile Primăriei și Consiliului Județean, iar în ședința Consiliului Local Satu Mare, care va avea loc în 28 iulie, va fi supus aprobării proiectul de hotărâre referitor la cedarea spre folosință către Consiliul Județean a imobilului de pe strada Kogălniceanu. Precizări cu privire la acest aspect au fost făcute de primarul Iuliu Ilyes în cadrul conferinței de presă organizate marți, 19 iulie.

Pentru sediul actual, care a constituit aproape 19 ani mărul discordiei între Consiliul Județean – în subordinea căruia se află biblioteca – și Federalcoop, Biblioteca Județeană va achita începând cu 1 august a.c., o chirie de 11,5 euro/mp – cu TVA inclus. De aceea, construirea unui nou sediu pentru bibliotecă, sau identificarea unui imobil adecvat în care să fie mutată aceasta, a reprezentat o preocupare permanentă a autorităților sătmărene. În cele din urmă, dintre variantele avute în vedere s-a optat pentru un imobil aflat deasemenea în centrul orașului, pe strada Kogălniceanu. Cu trei ani în urmă, imobilul în cauză a fost atribuit spre folosință gratuită Universității Tehnice din Cluj Napoca, în vederea construirii unui sediu pentru extensia din Satu Mare. Între timp, universitatea clujeană a primit un alt spațiu, în locul fostei Școli Generale nr.7 de pe strada Lucian Blaga, astfel că spațiul pus la dispoziție inițial de către Primărie va fi atribuit acum Consiliului Județean, în vederea construirii unui nou sediu pentru Biblioteca Județeană.
Potrivit primarului Iuliu Ilyes, pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Local prevăzută pentru săptămâna viitoare, a fost inclus un proiect de hotărâre prin intermediul căruia imobilul de pe strada Kogălniceanu este atribuit spre folosință gratuită Consiliului Județean, în vederea construirii noului sediu al bibliotecii. Mai departe, rolul Consiliului Județean va consta în includerea lucrării de amenajare a noii biblioteci în lista de investiții pe anul viitor, respectiv găsirea surselor de finanțare necesare pentru realizarea construcției care ar putea fi dată în folosință în anul 2013.

La fel ca și sediul actual, noul sediu al Bibliotecii Județene va fi poziționat ultracentral, astfel că publicul cititor nu va întâmpina dificultăți în privința deplasării într-o altă zonă a municipiului.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.