Aprozare vs pieţe de alimente

La mare căutare înainte de ’89, aprozarele se pare că renasc din “propria cenuşă” şi reuşesc să ademenească tot mai mulţi clienţi. Poate criza economică, poate temperaturile toride de afară sau de ce nu (?) frica unora de a consuma legume şi fructe ţinute ore în şir la căldură pe tarabele vânzătorilor din pieţe, face ca afacerile micilor comercianţi să prospere de la o zi la alta.

Pentru sătmăreanul obişnuit cu preţurile din pieţele de alimente aprozarele par ca o “mană cerească”. Chiar dacă diferenţa de preţuri nu este atât de semnificativă, se pare că oamenii obişnuiesc să treacă tot mai des pragul micilor magazine. “În primul rând legumele şi fructele pe care le oferim sunt proaspete. Nu sunt ţinute ore în şir la soare şi pe lângă toate astea, nici preţurile nu sunt de neglijat”, spune unul dintre vânzători.
Cumpărătorii se pare că găsesc şi alte argumente pentru care le este mai la îndemână să aleagă produsele oferite de aprozarele din Sătmar. “Dacă pot să cumpăr mere la 2,99 lei kilogramul, de ce să mă duc în piaţă să plătesc aproape dublu? Patronul aprozarului de unde mă aprovizionez vine zilnic cu oferte promoţionale. Astăzi, spre exemplu, e promoţie la mere. Altă dată la ridichi, morcovi sau pătrunjel”, explică o sătmăreancă.

Aruncând o privire peste preţurile afişate în dreptul legumelor şi fructelor expuse, înclinăm să dăm crezare clienţilor. Oferta este cât se poate de bogată şi produsele mai ieftine decât în pieţe. Astfel, un kilogram de vinete se vând la 1,5 lei. Merele la 2,99 lei kilogramul, ceapa, cu toate că este mai ieftină doar cu un ban decât în pieţe, şi anume 2,99 lei/kg, se pare că face “ochi dulci” clienţilor. Şi cum simţul comercial funcţionează din plin, patronii au făcut reduceri infime şi la alte legume care însă fac ca numărul clienţilor să crească de la o zi la alta. “Nu e o afacere din care să te îmbogăţeşti, să faci avere. Avem clientela deja formată. 90% din cei care ne trec pragul, revin odată, de două ori pe săptămână”, spune unul dintre comercianţi.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.