Inițiativa privată bate programul Guvernului


Din cauza bugetului tot mai subțire alocat de la un an la altul, programul Guvernului privind reabilitarea termică a clădirilor multietajate de locuit supraviețuiește cu dificultate.Lansat cu mare tam-tam în urmă cu patru ani, programul prevedea inițial finanţarea lucrărilor cu 34% din alocaţiile de la bugetul de stat, 33% din fonduri aprobate anual din bugetul local, iar 33% din fondul asociaţiilor de proprietari.Ulterior, contribuția din partea Guvernului și a Consiliului Local a fost suplimentată, astfel că locatarilor le revine de achitat în prezent mai puțin de 33% din valoarea totală a lucrărilor. Din păcate, măsura este oarecum fără folos, deoarece, deși tot mai mulți locatari ar dori ca imobilul în care locuiesc să fie inclus în program, numărul dosarelor depuse de către asociațiile de proprietari este fitrat cu strictețe și scade de la un an la altul. În aceste condiții, din dorința de-a face un pic de economie la factura de gaz în timpul iernii, tot mai mulți locatari fie își fac lucrările pe cont propriu, rezumându-se la a îmbrăca pereții exteriori în plăci de polistiren expandat, fie apelează la firmele de construcții care își oferă serviciile la tot pasul. Diferența dintre o situație și alta este mai mult decât vizibilă, cel puțin d.p.d.v. estetic. În primul caz, deoarece specialiștii Serviciului Urbanism din cadrul Primăriei Satu Mare par cel puțin inexistenți, avem de-a face cu așa zisele blocuri papagal, din cauza culorilor năstrușnice. În cel de-al doilea, e adevărat că aspectul exterior este competitiv iar firmele nu se rezumă doar la a tapeta pereții cu scârț, ci efectuează și finisaje,, dar nici costurile nu-s de colea.

Condiții obligatorii

Liliana Măgurean, șefa Biroului Energetic din cadrul Primăriei Satu Mare, menționează că prima și cea mai importantă condiție care trebuie îndeplinită de către locatarii care doresc ca imobilul în care locuiesc să fie inclus în programul de reabilitare termică, este existența unei asociații de proprietari legal constituite. Odată depus la Primărie, dosarul acceptat de comisia pentru eficiență energetică trece prin alte filtre, și nu este exclus ca, din cauza bugetului limitat alocat, chiar dacă a fost inițial acceptat, să fie respins ulterior pentru a fi pasat pentru anul viitor, așa cum s-a întâmplat anul trecut.

Fonduri tot mai puține

În programul de reabilitare termică pentru anul 2011, au fost acceptate pentru finanțare doar opt asociații de proprietari din municipiul Satu Mare, din cele 11 prevăzute inițial. Banii puțini au determinat această situație, afirmă Liliana Măgurean, în condițiile în care, la început, Consiliul Tehnico-Economic al Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului a avizat favorabil, prin avizul nr.52/79 din 08 septembrie 2010, documentaţiile lucrărilor de reabilitare termică a doar șapte imobile. Însă, economia făcută la întocmirea documentațiilor de proiectare, a permis ulterior includerea a încă unui imobil. În cazul acestor blocuri, lucrările se află în derulare iar finalizarea lor este prevăzută pentru sfârșitul anului. În ceea ce privește situația pentru anul viitor, Liliana Măgurean afirmă că au fost acceptate pentru finanțare lucrările de reabilitare termică a 13 imobile, iar în prezent au fost inițiate procedurile pentru realizarea proiectelor tehnice. Data limită de depunere a ofertelor, respectiv de deschidere a acestora este 26 iulie a.c., iar valoarea estimată este de 140.560.000 lei.

Inițiativa privată câștigă teren

Deși avantajele realizării lucrărilor de reabilitare termică prin programul Guvernului sunt multimple – geamuri termopane la toate apartamentele, închiderea balcoanelor, înlocuirea ușilor de acces în blocuri, izolații, etc. – tot mai mulți sătmăreni, descurajați de timpul lung de așteptare necesar pentru a fi incluși în program, preferă să apeleze la firmele de construcții care bombardează cutiile poștale ale locatarilor cu oferte peste oferte. O astfel de lucrare este efectuată în prezent pe strada Crizantemei din Micro 16. Referindu-se la contribuția locatarilor, unul dintre muncitori ne-a declarat că se pornește de la 65 lei/mp de izolație exterioară, cu finisajele incluse. În total, în funcție de suprafața exterioară ce revine fiecărui apartament, o familie poate să achite între 3.000-6.500 lei, cu mențiunea că lucrările durează aproximativ o lună și jumătate. Suma nu este mică, dacă ne gândim că, în situația în care un imobil este inclus în programul Guvernului, contribuția unei familii se cifrează la aproximativ 1.000 euro, iar lucrările efectuate prevăd nu doar scârțul aplicat pe pereții exteriori și finisajele exterioare. Însă, motivația locatarilor este logică: în perspectiva creșterii iminente a prețului gazului, cele câteva grade în plus asigurate de izolarea exterioară a pereților, în seamnă implicit și bani mai puțini pentru factura lunară de gaz.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.