Cu Laura Bota despre profesie, familie şi rolul femeilor în politică

Medic de profesie, Laura Bota, s-a angajat în viaţa politică încă din 2005 urcând rând pe rând treptele ierarhiei de partid. În prezent este preşedintele organizaţiei municipale de femei din cadrul PD-L Satu Mare. Este convinsă că partea emoţională a unei femei este un atu în politică şi poate să ajute la rezolvarea multor probleme.

Reporter: Cu toate că sunteţi singură la părinţi nu aţi fost un copil răsfăţat. Bunicii, care v-au crescut până la vârsta de şase ani au căutat să vă insufle simţul corectitudinii, disciplinei şi ordinii. Cu ce amintiri aţi rămas din primii ani ai copilăriei?

Laura Bota: Cu amintiri cât se poate de plăcute. Aşa este, am fost crescută sever, după regulile omului de la ţară. Am învăţat cum să-i respect pe alţii dar şi cum să mă fac eu însumi respectată. Să nu credeţi că eram menajată în vreun fel. Nicidecum. Mă luau cu ei pe câmp. Lucram alături de ei. Încă din primii ani mi s-a format şi dezvoltat instinctul de a face ordine, de a lucra ordonat, disciplinat. Şcoala am început-o la oraş. Am absolvit Colegiul Naţional „Ioan Slavici”, fostul Liceu nr. 6, după care m-am înscris la Facultatea de Medicină şi Farmacie Oradea.

R.: Aţi făcut sport de performanţă …

L.B.: Da. Am făcut baschet din clasa a II-a până la vârsta de 20 de ani. Am fost legitimată la Clubul „Mobila” Satu Mare. Echipa de baschet a clubului a fost pe atunci în Divizia A. Am participat la multe competiţii în ţară. Eram bine pregătiţi, disciplinaţi aşa că am obţinut multe rezultate. Anii petrecuţi la ţară m-au ajutat enorm în performanţele mele sportive. Eram rezistentă, ştiam ce înseamnă să munceşti, să fi disciplinat, ordonat.

R.: De ce aţi renunţat la baschetul de performanţă?

L.B.: Vremurile erau destul de tulburi. Nu ştiam ce ne rezervă viitorul. La începutul anilor ’90, imediat după Revoluţie era destul de greu. Aşa că am stat să-mi analizez oportunităţile. Eram la răscruce şi trebuia să-mi aleg un drum şi, ceea ce era mai important să nu ratez şi să nu regret mai târziu alegerea făcută. Eram conştientă de faptul că, în cazul în care continuam cu sportul aveam şansa să ajung cel mult un simplu antrenor şi, să fim sinceri, nu prea bine plătit. Sau, urmam o facultate alegându-mi o profesie care să-mi asigure un anumit comfort financiar. Astfel că, m-am înscris la Facultatea de Medicină şi Farmacie din Oradea.

R.: Cum rămâne cu baschetul?

L.B.: Baschetul a rămas un hobby până în ziua de azi. Mai mult decât atât, fetiţa mea, care are 8 ani, face şi ea sport. Şi, ce altceva decât sportul pe care mămica ei l-a practicat două decenii … baschetul.

R.: De ce aţi ales tocmai stomatologia şi nu o altă specializare, medicină internă sau cardiologie?

L.B.: Vă gândiţi la o specializare mai feminină. Poate ceea ce o să vă spun o să vă uimească însă, aveam de gând să mă fac chirurg. Dar cei şase ani de facultate la care se mai adaugă rezidenţiatul şi nesfârşitele specializări mi-au luat gândul de la acest vis. Şi pe lângă asta, când mi-am dat seama că în sala de operaţie nu ţi se îngăduie decât să îi dai la mână chirurgului ustensilele necesare şi nu eşti lăsat să faci nimic mai mult, am renunţat în favoarea stomatologiei.

R.: Aţi făcut sport de performanţă şi sunteţi un medic de succes. De ce v-aţi aventurat în viaţa politică?

L.B.: Am facut-o la îndemnul unui prieten care era de mai multă vreme în politică. M-a convins să mă înscriu în PD-L. Am făcut acest pas în 2005. Înainte nu aveam nici o tangenţă cu politica. Nu urmăream ştirile şi nu mă interesau luptele politice. Eram total pe dinafară. Am învăţat pas cu pas, fără să am pretenţia de a fi propulsată în diverse funcţii. Am participat la toate întâlnirile locale şi centrale cu scopul de a învăţa de la alţii. Merg la toate întâlnirile de la Bucureşti aşa cum particip de altfel, şi la toate conferinţele şi congresele de stomatologie. Nu poţi să rămâi deoparte. Lumea, ştiinţa progresează. Permanent apar noutăţi.

R.: Cum vedeţi rolul femeii în politică?

L.B.: Latura emoţională a unei femei este un atu în politică deoarece, prin instinctul ei de a proteja, ea face mari sacrificii pentru ca totul să decurgă în armonie. Politica e o artă şi trebuie făcută cu mult tact şi inteligenţă. O femeie implicată politic se distinge clar de bărbatul politic, pentru că femeile sunt caracterizate prin perseverenţă şi mult bun simţ. O femeie poate să asculte cu răbdare problemele oamenilor, a societăţii şi nu îşi află liniştea până nu duce la bun sfârşit o misiune aleasă şi asumată. Noi, femeile, trebuie să fim excepţiile care schimbă regulile.

R.: Ce credeţi despre reprezentativitatea femeilor în politică?

L.B.: Întotdeauna e loc de mai bine. Din ianuarie şi până în prezent la nivelul organizaţiei municipale de femei a PD-L am avut multe realizări. Femeile sunt mai perseverente, nu fac compromisuri. Poate credeţi că e puţin cam deplasat ceea ce spun însă, un bărbat este mult mai dispus spre a face compromisuri decât o femeie. Femeia angrenată politic îşi urmează calea trasată la început. Nu se abate nici cât e negru sub unghie de pe drumul pe care a pornit.

R.: Adesea, sunteţi comparată cu Elena Udrea …

L.B.: Nu ar fi trebuit să se facă această comparaţie dar nu pot să spun că mă deranjează. Este o persoană de admirat. Nu e uşor ca o femeie să ajungă la performanţele pe care le-a atins ea. Roberta Anastase şi Adreea Vass sunt alte două femei implicate 100% politic. Sunt femei de admirat, adevărate modele pentru fiecare doamnă care se gândeşte să facă politică şi, nu numai.

R.: Sunteţi preşedintele organizaţiei municipale de femei a PD-L. Cum sunteţi privite de politicienii bărbaţi, din cadrul partidului pe care îl reprezentaţi?

L.B.: Cu admiraţie. Suntem ascultate, respectate şi opiniile noastre sunt de cele mai multe ori însuşite de către colegii noştri. Avem multe iniţiative care sunt luate în seamă şi puse în practică.

R.: În cazul în care veţi câştiga alegerile şi partidul o va cere, sunteţi pregătită să vă asumaţi o funcţie publică de conducere la vreo instituţie?

L.B.: Având în vedere că am urmat masteratul în sănătate publică sunt pregătită în totalitate însă, nu cred că mi-aş dori vreo funcţie de director …

R.: Motivul?

L.B.: E foarte simplu. Gândind practic, dacă aş alege să fiu director de instituţie nu aş câştiga mai mult de 1.700 lei pe lună. Aici, să fim sinceri, câştig mult mai mult. Am cabinetul meu, vin când vreau la serviciu, mi-am format propria clientelă, sunt propriul meu şef. Una peste alta nu mi-aş dori vreo funcţie publică de conducere.

R.: Să lăsăm politicul pentru a ne întoarce la omul Laura Bota. În afară de baschet aţi fost şi sunteţi atrasă şi de un alt sport. Este vorba despre Tae-Bo. Politica şi profesia de medic vă mai îngăduie să petreceţi câteva ore şi în sala de sport?

L.B.: Am făcut sport de mic copil. Ador mişcarea. Mă antrenez de trei ori pe săptămână. În afară de Tae-Bo fac şi Zumba.

R.: Ce alte hobbyuri mai aveţi?

L.B.: Îmi place să conduc şi să ascult muzică. Celine Dion mă relaxează de fiecare dată. Îmi place şi Andra dar nu mă dau în vânt după muzica clasică. Îmi place să gătesc. Petrec destul de mult timp în bucătărie …

R.: Mâncarea preferată?

L.B.: Nu cred că am o mâncare preferată anume. Mai degrabă pot să vă spun ce prăjitură prefer. Este vorba despre prăjitura cu brânză şi afine. Asta e şi preferata familiei mele.

R.: Dacă aţi avea forţa de a schimba trecutul aţi face-o?

L.B.: Nu cred. Mă simt o persoană împlinită. Am reuşit să duc la bun sfârşit tot ceea ce mi-am propus până acum. Am o familie frumoasă pe care o iubesc foarte mult. Despre politică ce aş mai putea să spun? Uneori mă gândesc că ar fi fost bine să nu fim noi la guvernare în această perioadă de criză. Vom trece şi peste asta. Se ştie bine că un partid se erodează la guvernare. Însă, suntem puternici şi vom rezista. Nu există imposibil, doar nu vreau.

R.: Vă mulţumesc pentru timpul acordat.

25 Comentarii la "Cu Laura Bota despre profesie, familie şi rolul femeilor în politică"

    Leave a Reply

    Your email address will not be published.

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.