DSP a decis: Copiii bolnavi de la ștrandul din Carei, au făcut insolație!


Prin intermediul unui comunicat de presă, Direcția de Sănătate Publică (DSP) Satu Mare face cunoscute concluziile acțiunilor de control și ale anchetei epidemiologice efectuate în urma îmbolnăvirii unui număr de 21 copii după ce au frecventat ștrandul din Carei.

Pe primul loc, ca și cauză a îmbolnăvirii, DSP situează expunerea prelungită la soare, la temperaturi ridicate, adică insolația. Cu mențiunea că, rezultatele de laborator efectuate prin prelucrarea probelor biologice prelevate de la bolnavi și probele de alimente recoltate, în contextul suspiciunii ca apa din bazinele ștrandului să fi constituit sursa de îmbolnăvire, nu au pus în evidență agenți patogeni care să determine simptomatologia persoanelor bolnave.

Pe următorul loc este menționată păstrarea necorespunzătoare a alimentelor consumate de copii, provenind din sursa proprie familială, în timp ce pe ultimul loc este menționată asocierea de produse alimentare care prin cumul pot determina dispepsii și manifestări de intoleranță digestivă ( suc, înghețată, fructe, porumb fiert, ouă, maioneză ). Cu alte cuvinte, dacă n-au făcut insolație sau n-au consumat alimente alterate aduse de-acasă, copiii s-au îmbolnăvit în grup după ce, peste alimentele alterate aduse obligatoriu de-acasă, cum ar fi, evident, ouăle și maioneza, au mâncat înghețată, porumb fiert și fructe, iar apoi au băut suc.

Cei 21 copii – cu vârste între 1-14 ani, au fost luați în evidențele Unității de Primire a Urgențelor și Secției de Boli Infecțioase din cadrul Spitalului Județean Satu Mare, în intervalul 11-13 iulie, după ce au frecventat ștrandul din municipiul Carei. Cu toții au prezentat aceleași simptome, respectiv, grețuri, vărsături și diaree.

Nu punem la îndoială seriozitatea cu care DSP a efectuat investigațiile în urma cărora a tras concluziile menționate. Dar ne surprinde maniera în care este practic exclusă posibilitatea ca îmbolnăvirea atâtor copiii să fi fost determinată mai ales de produsele tentante pentru cei mici, puse în vânzare în incinta ștrandului, păstrate la rece și manipulate în condiții ce lasă mult de dorit.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.