“Se încearcă fraudarea bugetului de stat” – Dan Maier

În cadrul unei conferinţe de presă organizată astăzi, 13 iulie, la sediul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Satu Mare, directorul executiv al instituţiei, Dan Maier, a atacat dur practica unor firme de a solicita restituirea TVA-ului pentru mărfurile supraevaluate şi pentru operaţiunile fictive.

Dan Maier a declarat “că este vorba despre un adevărat atac banditesc asupra veniturilor bugetului de stat şi îmi asum în totalitate cele declarate”. Evidenţele instituţiei arată că în prima jumătate a anului în curs s-au depus 75 de cereri pentru eşalonarea unor datorii în valoare de 29,7 milioane lei dintre care au fost aprobate doar 22 în valoare de 8,3 milioane lei. “Din această sumă 2,8 milioane reprezintă debitele şi 5,5 milioane majorările de întârziere şi penalităţile. De asemenea, au fost respinse 11 cereri în valoare totală de 2,8 milioane lei. Există un adevărat atac banditesc asupra veniturilor încercându-se fraudarea bugetului de stat”, a declarat Maier.
Conducerea DGFP Satu Mare a alcătuit şi un top al firmelor care au plătit cele mai mari sume la bugetul de stat în primul semestru al anului în curs. Potrivit directorului Maier, în fruntea clasamentului se află SC Castrum Realiy SRL. Locul secund este ocupat de SC BH Chemical Impex SRL iar locul III de SC Autonova SA. Firma de salubrizare SC Florisal SA ocupă locul IV şi, ca o curiozitate a topului printre cei mai buni plătitori se află şi Protopopiatul Ortodox Satu Mare care se clasează pe locul XII.

A crescut valoarea încasărilor la buget

În cadrul aceleiaşi conferinţe de presă directorul executiv al DGFP Satu Mare a prezentat rezultatele financiare din prima jumătate al acestui an comparativ cu primul semestru al anului 2010. Potrivit interlocutorului în primul semestru al anului în curs veniturile încasate la nivel de judeţ au crescut cu 0,2% comparativ cu aceaşi perioadă al anului trecut. “Asta cu toate că opt firme mari au fost transferate de la DGFP Satu Mare. Astfel, în primul semestru al anului în curs s-au încasat 435,09 milioane lei faţă de 434,2 lei cât s-a încasat în aceaşi perioadă a anului trecut. S-a înregistrat creştere şi în ceea ce priveşte realizarea programului DGFP Satu Mare de la 84,72% cât a a fost anul trecut la 102,79% în prima jumătate al anului în curs, ceea ce ne plasează pe locul 20 din cele 43 de poziţii naţionale”, a declarat Dan Maier.

În 2011, s-a triplat valoarea prejudiciilor pentru care s-au efectuat sesizări penale

Potrivit evidenţelor DGFP Satu Mare, în primul semestru al acestui an au fost depuse 649 de deconturi de TVA în valoare de 46,9 milioane lei comparativ cu aceaşi perioadă din 2010 când s-au depus 632 de cereri reprezentând o sumă de 31,3 milioane lei. Din aceleaşi evidenţe reiese că în primul semestru al acestui an a fost aprobată restituirea a 24,3 milioane lei, au fost respinse cereri în valoare de 1,7 milioane lei iar pentru alte 24,3 milioane lei se fac verificări.
De asemenea, în primele şase luni din 2011, DGFP Satu Mare a efectuat 52 de sesizări penale pentru recuperarea unui prejudiciu de 49,6 milioane lei, ceea ce reprezintă o creştere de 185% faţă de anul trecut când prejudiciul pentru care s-au efectuat sesizări penale au însumat 17,3 milioane lei.

Restructurări la DGFP Satu Mare

Dan Maier a vorbit şi despre restructurările din cadrul instituţiei pe care o conduce. Astfel, de la data de 1 august, organigrama DGFP Satu Mare se reduce cu 83 de posturi dintre care 58 erau vacante iar restul de 25 sunt ocupate. Testările vor avea loc în data de 18 iulie. “Se vor reduce posturi de inspectori, referenţi dar şi de consilieri. Vor fi testaţi doar angajaţii care concurează pentru acelaşi post. Cu toate acestea, zece angajaţi au ales pensionarea anticipată, astfel că numărul celor care vor fi concediaţi în urma testării este de 15 persoane”, a precizat Maier.

3 Comentarii la "“Se încearcă fraudarea bugetului de stat” – Dan Maier"

    Leave a Reply

    Your email address will not be published.

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.