Neprevăzători și creduli, sătmărenii lasă cale liberă infractorilor


Inițiat cu o săptămână în urmă în scopul prevenirii furturilor din locuințe în perioada estivală, proiectul polițiștilor de prevenire și investigații criminale din cadrul Inspectoratului Județean de Poliție IJP Satu Mare – “Vacanță în siguranță” – s-a aflat miercuri, 13 iulie, la cea de-a doua acțiune. După ce săptămâna trecută polițiștii au umblat din poartă în poartă pentru a împărți pliante și a sta de vorbă cu cetățenii, cărora li s-a recomandat să nu fie neglijenți când pleacă în concediu, de data aceasta acțiunea a fost cu mai multă adrenalină. Polițiștii au încercat vigilența sătmărenilor sunând la interfoane pentru a se recomanda că sunt de la Electrica sau Distrigaz , sau pur și simplu încercând să intre în casele cetățenilor care au lăsat deschise ferestrele dinspre stradă. Luați prin surprindere, fiecare dintre cei testați în felul acesta au răspuns, invariabil, că nu le este frică de hoți și de răufăcători, dar și că habar nu au cum ar reacționa dacă s-ar trezi în casă cu astfel de personaje.

Coordonată de adjunctului șefului IJP Satu Mare, comisarul Teofil Parasca, acțiunea s-a desfășurat în cartierul Carpați II. Mai întâi, polițistele din echipă au sunat la câteva interfoane și s-au recomandat ca fiind de la Electrica. Fără întrebări suplimentare din partea locatarei apelate, ușa de acces în bloc a fost deschisă, după care, la etajul I, a urmat altă supriză: și ușa apartamentului era descuiată, iar proprietara a recunoscut cu sinceritate că nu obișnuiește s-o încuie peste zi. Ceva mai reclcitrant, soțul acesteia a amenințat ziariștii cu Tribunalul, pentru că, chipurile, i-au încălcat proprietatea, deși discuția s-a purtat în casa scărilor, unde accesul le-a fost permis chiar de către gazde. Alți locatari, ceva mai prevăzători, au declarat că nu se lasă păcăliți cu una cu două.

Următoarele teste au fost făcute pe strada Alecu Russo și se poate spune că polițistul a avut chiar de unde să aleagă. O fereastră deschisă n-a trebuit decât împinsă puțin, după care polițistul a escaladat-o. Proprietarii, surprinși, au declarat că nu și-ar fi imaginat vreodată că un infractor și-ar putea încerca norocul ziua în amiaza mare, dar și că n-ar ști ce să facă dacă n-ar fi vorba despre o simulare. Altă situație, o altă tentație: o poartă descuiată, cu cheia aflată în broască pe dinăuntru, a fost ușor de deschis, iar apoi cale liberă, deoarece ditamai câinele, de fapt un fel de dalmațian, în loc să latre a avertisment, a preferat să se gudure la picioarele polițistului sub acoperire. Sosită în grabă acasă, din vecini, gazda a declarat că n-a lipsit decât două minute, timp în care consideră că era exclus să se întâmple ceva. Ca un supliment, pe una dintre ferestrele aceleiași case, se află lipit un anunț-invitație pentru infractori, adică o listă cu mai multe obiecte de uz casnic și mobilier pe care gazda dorește să le vândă.

Deși cetățenii au fost receptivi la recomandările polițiștilor s-a putut constata o lipsă de pregătire în ceea ce privește prevenirea infracțiunilor, a concluzionat adjunctul IJP Satu Mare, comisarul Teofil Parasca. Acțiunile din cadrul proiectului “Vacanță în siguranță” vor continua pe tot parcursul verii și se vor desfășura în fiecare cartier și zonă de locuit din municipiul Satu Mare.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.