Doar un sfert dintre stomatologi au încheiat contracte cu CJAS

Mai puțin de un sfert dintre stomatologii care își desfășoară activitatea în județul Satu Mare au încheiat contracte cu Casa Județeană pentru Asigurări de Sănătate CJAS pentru perioada 1 iulie 2011 – 31 decembrie 2012. Săptămâna trecută, cu prilejul unei conferințe de presă, Rodica Popdan, directorul CJAS, a afirmat că pentru perioada menționată au fost încheiate 70 de contracte, din care zece sunt noi. Restul stomatologilor, respectiv 150, sunt cei preferă să lucreze fără contract cu CJAS, iar decizia este cât se poate de justificată: bugetul alocat de CJAS stomatologilor nu depășește 1.050 leilună, sumă care ajunge pentru cel mult două proteze.

220 stomatologi și doar 70 de contracte

Din cei 70 de stomatologi aflați în relații contractuale cu CJAS Satu Mare, 58 își desfășoară activitatea în mediul urban, iar 12 în mediul rural. Pe de altă parte, potrivit celor declarate de Flaviu Simu, președintelui Colegiului Medicilor Stomatologi (CMS), în total, în județul Satu Mare își desfășoară activitatea 220 stomatologi. Din cele două evidențe reiese că, descurajați de sumele foarte mici alocate lunar, nici măcar un sfert dintre stomatologii sătmăreni nu au relații contractuale cu CJAS.

Bani puțini, pretenții multe

Flaviu Simu, președintele CMS, unul dintre dentiștii cu cea mai mare vechime în Satu Mare, la rândul lui fără contract cu CJAS, afirmă că, pe lângă bugetul derizoriu alocat lunar trebuie respectate și regulile impuse de Casă în privința prezenței la cabinete, chiar dacă banii se epuizează în cel mult zece zile. De același lucru se plânge și Marius Mare, un stomatolog tânăr, care a ales de la bun început să nu încheie contract cu CJAS. “Sunt de zece ani pe piața stomatologică sătmăreană și am ales de la bun început să nu închei contract cu CJAS. Bugetul lunar prevăzut este prea mic, iar pretențiile sunt foarte mari” – afirmă Marius Mare.

Negocierea tarifelor salvează activitatea permanentă a cabinetelor

Pe de altă parte, Marius Mare recunoaște că de când criza se resimte tot mai puternic, stomatologii sătmăreni acceptă negocierea tarifelor cu clienții: “Un cabinet stomatologic poate să supraviețuiască în condițiile actuale de criză, deoarece recurgem la soluții extreme, prin reducerea prețului manoperelor, inclusiv la lucrările foarte scumpe. Astfel, dacă în urmă cu doi-trei ani, un dinte din ceramică ajungea la 150 euro, acum, la înțelegere, poate să conste și 100 euro, dacă există consens cu tehnicianul dentar” – spune Marius Mare.

Vârstnicii și copiii – cei mai afectați

Bugetul subțire alocat lunar de CJAS pentru stomatologii cu care se află în relații contractuale, se cifrează strict la 1.050 lei. Acești bani ajung pentru cel mult două proteze, după care – pauză! – afirmă președintele Colegiului Medicilor Stomatologi Satu Mare. În aceste condiții, dacă persoanele în vârstă preferă totuși să-și rezolve strict urgențele, copiii și tinerii rămân în continuare cei mai afectați. Cu atât mai mult cu cât în școli nu mai există cabinete medicale stomatologice, al căror rol, pe vremuri, consta în depistarea cariilor și asanarea focarelor de infecție.

Un Comentariu la "Doar un sfert dintre stomatologi au încheiat contracte cu CJAS"

    Leave a Reply

    Your email address will not be published.

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.