Casa de Sănătate a împărțit sărăcia


La nivelul Casei Județene pentru Asigurări de Sănătate(CJAS) Satu Mare a fost finalizată încheierea contractelor cu furnizorii de servicii medicale. În total, au fost încheiate 423 de contracte reprezentând asistența medicală. Cele mai multe dintre acestea – 156, au fost încheiate cu medicii de familie, 70 cu medicii dentiști, iar 84 cu farmaciile. Amănunte referitoare la contractele încheiate cu CJAS, precum și cu privire la bugetele alocate spitalelor din județ pentru următoarele șase luni, au fost prezentate vineri, 8 iulie, într-o conferință de presă, de președintele-director general Rodica Popdan, Gina Pop – directorul economic, și Mihaela Curta – care, începând cu 1 iulie, este noul director (interimar) pentru Relații Contractuale, în locul fostului director – Tudor Solomon.

Bani mărunți pentru spitale

După reorganizare, în conformitate cu planul de paturi elaborat de Ministerul Sănătății și Casa Națională pentru Asigurări de Sănătate, la nivelul spitalelor din județului Satu Mare au fost contractate 1.716 paturi din 1.770 – numărul inițial. Un alt proces încheiat, a fost cu privire la clasificarea spitalelor, în urma căruia, Spitalul Județean Satu Mare a primit gradul III, Spitalul Municipal Carei și Spitalul Orășenesc Negrești Oaș – gradul IV, iar Spitalul TBC și Clinica Gynoprax – gradul V. În ceea ce privește bugetul alocat de CJAS Satu Mare spitalelor din județ pentru următoarele șase luni, cu mențiunea că, la fel ca în anii trecuți, vor fi operate suplimentări de buget, directorul Mihaela Curta a afirmat că sumele contractate au avut la bază un algoritm de calcul stabilit prin norme. Din suma totală de 31.669.080 lei – prevăzută pentru Spitalul Județean Satu Mare, Spitalul Municipal Carei, Spitalul Orășenesc Negrești Oaș, Spitalul TBC și Clinica Gynoprax, cei mai mulți bani – 22.064.390 lei sunt pentru Spitalul Județean Satu Mare, în timp ce Spitalul Municipal Carei a primit 3.728.740 lei, Spitalul Orășenesc Negrești Oaș – 3.238.800 lei, Spitalul TBC – 2.514.440 lei, iar Clinica Gynoprax – 122.710 lei.

Toți medicii de familie au încheiat contracte cu CJAS

Pe de altă parte, în cadrul conferinței de presă s-a menționat că au fost încheiate 156 contracte cu medicii de familie, ceea ce înseamnă că toți cei 180 medicii care asigură asistența medicală primară în județul Satu Mare se află în relații contracte cu CJAS. Directoarea Rodica Popdan a precizat că, prin modificarea contractului-cadru, deși valoarea punctului per capita este mai mic față de anul trecut, respectiv 3 lei, față de 4,50 lei în 2010, au crescut sumele alocate pentru serviciile medicale – de la 0,90 lei – la 8 lei. Rodica Popdan a mai precizat că prin modificarea contractului-cadru, medicii de familie nu vor mai fi plătiți și pentru pacienții neasigurați. Totodată, directoarea CJAS Satu Mare a subliniat faptul că noile contracte-cadru au fost încheiate pentru intervalul 1 iulie 2011-31 decembrie 2012.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.