Expoziţie de arhitectură la Sinagoga din Satu Mare

Sinagoga Mare de pe strada Decebal nr. 4 găzduieşte începând de astăzi, 5 iulie şi până luni, 11 iulie, o expoziţie inedită pentru oraşul de pe Someş. Este vorba despre expoziţia Bienalei de Arhitectură Bucureşti (BAB) care poposeşte pentru prima dată la Satu Mare.

La deschiderea expoziţiei, arhitectul Lucian Sabău-Trifu, preşedintele filiale Satu Mare a Ordinului Arhitecţilor din România (OAR) a adus în discuţie starea deplorabilă a monumentelor de arhitectură din oraşul Satu Mare.

„Care este starea monumentelor de arhitectură din oraşul Satu Mare? Am putea spune că este jalnică, de plâns, strigătoare la cer! Uitate, părăsite, neîntreţinute de zeci de ani, cu tencuiala căzută în petece mari, cu grilajele de fier forjat ruginite, descompletate sau înlocuite, cu acoperişurile deşirate şi triste, cu ferestrele plânse sau înlocuite cu puerile tâmplării de PVC, cu porţile şi curţile aproape dezintegrate, stau mărturie neputinţei noastre cronice de a face ceva. Şi … în mod inevitabil, acel ceva trebuie totuşi făcut!”, a declarat arhitectul sătmărean.

Expoziţia este structurată în şase secţiuni. Este vorba despre: „Arhitectură < 1.000 mp”, „Arhitectură > 1.000 mp”, „Urbanism şi amenajarea spaţiilor urbane”, „Arhitectură de interior, scenografie şi design de obiect”, „Restaurarea monumentelor şi reabilitarea clădirilor” şi „Publicaţii de arhitectură”.

Expoziţia de la Satu Mare a fost organizată de Uniunea Arhitecţilor din România (UAR), revista „Zeppelin” şi Ordinul Arhitecţilor filiala Nord-Vest cu sprijinul Ambasadei Olandei, Institutului Polonez, Muzeului Naţional de Artă Contemporană şi Administraţiei Fondului Cultural Naţional.

2 Comentarii la "Expoziţie de arhitectură la Sinagoga din Satu Mare"

    Leave a Reply

    Your email address will not be published.

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.