Ioan Marchiş cercetat de DNA pentru fonduri obţinute pe nedrept de la UE

Ioan Marchiş, administratorul societăţii comerciale sătmărene Com Adrianca SRL,  fost director la Centrului Regional de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit 6 Satu Mare şi avocat la Baroul Sălaj, este cercetat de procurorii Anticorupţie Oradea pentru că a obţinut pe nedrept fonduri de la Uniunea Europeană (UE).

Potrivit procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Serviciul Teritorial Oradea, capetele de acuzare pe numele său sunt: folosire sau prezentare de documente şi delcaraţii false, pentru obţinerea pe nedrept a unor fonduri din bugetul CE, înşelăciune şi fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată.

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurori, în 23 iunie 2005, între Ministerul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale, prin Agenţia Sapard, ca autoritate contractantă şi S.C. Com Adrianca SRL Satu Mare, a fost încheiat un contract finanţat din fonduri SAPARD, pentru un proiect de modernizare a unei ferme de bovine în localitatea Doba din judeţul Satu Mare. În cadrul proiectului, în anii 2006-2007, Ioan Marchiş, în calitate de administrator al S.C. Com Adrianca SRL director, în acelaşi timp al Centrului Regional de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit 6 Satu Mare, a obţinut pe nedrept fonduri din bugetul general al Comunităţii Europene în valoare de aproximativ 13.781 euro.

“În obţinerea fondurilor acesta a încălcat însă prevederile contractuale referitoare la conflictul de interese şi la cheltuielile eligibile, implicând în derularea proiectului mai multe societăţi comerciale la care a fost sau este acţionar sau administrator, şi persoane apropiate din anturajul său cu ajutorul cărora a creat un circuit financiar prin care a întocmit o serie de documente (facturi, documente de plată, etc.) care atestau o altă stare de fapt decât cea reală”, se arata într-un comunicat al DNA. Documentele au fost ulterior folosite ca bază legală pentru efectuarea plăţilor de către Agenţia Sapard, ca parte contractantă.

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale APDRP s-a constituit parte civilă cu suma de 47.287 lei, iar dosarul a fost înaintat pentru judecare la Curtea de Apel Oradea.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.