Circ pe gunoaie în Consiliul Local

Proiectul de hotărâre privind realizarea punctelor de colectare selectivă a deșeurilor în municipiul Satu Mare a fost aprobat de consilierii municipali în ședința de joi, 30 iunie.

Necesitatea închiderii, respectiv împrejmuirii punctele de colectare din cartiere, după metoda deja aplicată în alte orașe din județ și din țară este determinată de avantaje precum limitarea accesului oamenilor străzii la pubele, și implicit stoparea împrăştierii de către aceștia a deşeurilor în jurul containerelor, evitarea umezirii fracţiunilor uscate, eliminarea depozitării molozului în punctele de colectare, aspectul estetic îmbunătăţit, respectiv eliminarea haitelor de câini vagabonzi.

În ședința de joi, prin intermediul proiectului de hotărâre elaborat în acest sens, consilierii au trebuit să aprobe realizarea acestor puncte de colectare de către SC Florisal SA, operatorul oficial de salubrizare, condiția impusă de către acesta fiind prelungirea contractului cu Primăria.
În mod surprinzător, consilierii PDL, care până acum s-au împiedicat mereu de SC Florisal SA, de data aceasta, prin intermediul lui Claudiu Ardelean, s-au arătat dispuși să voteze proiectul de hotărâre și au fost de acord cu prelungirea contractului, cu condiția ca mai întâi operatorul de salubrizare să realizeze investiția.

Discuțiile care au urmat a avut darul să-l scoată din sărite pe primarul Iuliu Ilyes, iar finalizarea acestora a stârnit rumoare, hohote de râs și exclamații de dezaprobare. Cel care a aprins scânteia a fost viceprimarul Adrian Albu, care a precizat și a insistat că un alt proiect de hotărâre aprobat de către consilieri prevede organizarea unei licitații în vederea amenajării punctelor gospodărești pentru colectarea selectivă a deșeurilor menajere.

Edilul șef a răbufnit, afirmând că de fiecare dată când se dorește realizarea unor investiții care nu presupun implicarea financiară a Primăriei, există consilieri care se opun înainte de-a analiza corect situația. Ilyes a mai precizat că varianta propusă este cea mai avantajoasă, iar problema prelungirii contractului cu SC Florisal SA nu se pune deocamdată, deoarece actualul contrat expiră la 1 ianuarie 2014.

Ultima răbufnire a primarului Ilyes i-a lăsat cu gura căscată pe consilieri. Edilul șef a afirmat că dacă viceprimarul Adrian Albu ar putea fi găsit în biroul său de la Primărie, toate aceste discuții ar fi avut loc în acel cadru, nu în plenul Consiliului Local. “N-am putut să-i spun toate acestea în Primărie, deoarece dacă ar fi să normez munca viceprimarului Adrian Albu, ar trebui să fie pontat cu cel mult o oră și jumătate zilnic”! – a afirmat Ilyes.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.