Se pregăteşte reorganizarea posturilor comunale de poliţie

Un prim proiect care vizează reorganizarea posturilor de poliţie de la nivelul comunelor a fost prezentat astăzi, 27 iunie, primarilor din judeţul Satu Mare. Apoi, prefectul Radu Giurcă, şeful Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Satu Mare, Constantin Taloş şi comisarul Marius Mureşan au susţinut o conferinţă de presă în Sala mare de şedinţe a Consiliului Judeţean (CJ) Satu Mare, în cadrul căreia au prezentat proiectul de reorganizare a posturilor de poliţie de la nivelul comunelor din judeţ.

Cu toate că principalul motiv al reorganizării ar trebuii să fie reducerea cheltuielilor, şeful IPJ Satu Mare spune că “niciun poliţist nu îşi va pierde slujba”. În prezent, la nivelul judeţului Satu Mare funcţionează 59 posturi de poliţie comunale coordonate de două Birouri şi o Formaţiune de ordine publică pentru mediul rural. În cadrul celor 59 de posturi comunale, în prezent sunt angajaţi 163 de agenţi de poliţie şi zece ofiţeri. Potrivit proiectului de reorganizare însă, ar urma să rămână doar posturile de poliţie din: Bogdand, Cehal şi Hodod la care s-ar adăuga alte nouă secţii la care ar fi arondate comunele mai apropiate.
Noile secţii propuse în cadrul proiectului sunt: Satu Mare (Odoreu, Botiz, Micula, Lazuri, Dorolţ, Vetiş, Doba), Secţia Gherţa Mică (Gherţa Mică Batarci, Călineşti Oaş, Cămărzana, Tarna Mare, Târşolţ şi Turţ), secţia Negreşti Oaş (Bixad, Certeze, Oraşu Nou, Racşa, Vama), Secţia Livada (Apa, Medieşu Aurit, Porumbeşti, Halmeu, Agriş, Turulung), Secţia Valea Vinului (Valea Vinului, Bârsău, Crucişor, Pomi, Culciu, Păuleşti), Secţia Beltiug (Beltiug, Terebeşti, Socond,Homoroade, Viile Satu Mare), Secţia Tăşnad (Acâş, Supur, Săcăşeni, Săuca, Pir, Santău, Craidorolţ), Secţia Petreşti (Petreşti, Pişcolt, Sanislău, Ciumeşti, Tiream, Andrid), Secţia Carei (Berveni, Cămin, Căpleni, Moftin, Foieni, Căuaş, Urziceni).

“Pe lângă cele trei posturi de poliţie care aparţin unor localităţi mai izolate vom înfiinţa şi alte nouă secţii de poliţie la care vor fi arondate mai multe comune. De ce ne-am gândit la o reorganizare? Deoarece suntem singura ţară din UE în care Poliţia mai funcţionează pe bazele vechilor structuri care au fost înfinţate în 1968-1969, astfel că, se impune reorganizarea. Proiectul nostru nu este unul bătut în cuie. Mai poate suferi modificări şi invităm primarii să vină cu sugestii”, a precizat prefectul Giurcă.

Primarii au la dispoziţie doar câteva zile pentru a-şi spune părerile şi a veni cu sugestii în ceea ce priveşte reorganizarea posturilor de poliţie comunale. “Am avut astăzi şedinţă cu primarii şi le-am spus că până luni mai pot veni cu sugestii însă, în general, au îmbrăţişat proiectul propus de noi”, a mai ţinut să precizeze Radu Giurcă.
Inspectorul-şef Constantin Taloş susţine că reorganizarea şi reducerea numărului de posturi de poliţie nu va duce şi la disponibilizarea personalului. “De exemplu, şefii de post vor rămâne în slujbă având de îndeplinit atribuţiile judiciare care le revin. De asemenea, vor fi înfiinţate patrule intercomunale. Prin această reorganizare se are în vedere creşterea eficienţei Poliţiei Rurale şi reducerea timpului de intervenţie”.
Principiile care au stat la baza proiectului de reorganizare sunt: aşezarea geografică a comunelor, căile de comunicaţie şi distanţa dintre comune, suprafaţa localităţilor, numărul populaţiei dar şi gradul de infracţionalitate de la nivelul comunelor.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.