Şase personalităţi marcante au vorbit despre reuşita în viaţă la conferinţa TEDx Satu Mare

Personalităţi marcante a lumii ştiinţifice dar şi oameni de afaceri şi-au împărtăşit astăzi, 25 iunie, experienţele acumulate în calea spre obţinerea succesului în cadrul unei conferinţe organizate de un grup de voluntari de la TEDx Satu Mare. Evenimentul a avut loc în Sala de conferinţe a Muzeului Judeţean Satu Mare în prezenţa unui public numeros.

Scopul asumat al suitei de prelegeri este de a inspira şi încuraja oamenii de a vorbi despre pasiunile, dorinţele şi propriile “reţete” de succes pe care le-au urmat în viaţa personală dar şi în cea profesională. La evenimentul de astăzi au conferenţiat: brand managerul de la L’Oreal România, Cezar Gârbea alături de psihiatrul acad. prof. dr. Virgil Enătescu, directorul de securitate în cadrul companiei de pariuri online “Betfair” Vasile Dorca, prefectul studenţilor de la Universitatea Babeş-Bolyai, drd. Andrei Ciubuc, psihologul prof. univ. dr. Daniel David şi managerul firmei NATURLACT Satu Mare, Gabriel Iuga. Amfitrionul evenimentului a fost tânărul avocat Adrian Pop.

Există vreo reţetă a succesului sau fiecare dintre noi trebuie să găsească propria cale pentru a răzbate prin încercările vieţii personale şi profesionale? Cu toate că paleta este cât se poate de largă şi diversificată reuşita celor şase speaker-i de astăzi are câteva puncte comune. Perseverenţa, munca, dorinţa de a învinge, gândirea pozitivă, disciplina, răbdarea şi nu rareori norocul sunt mijloacele prin care se poate ajunge la performanţă susţin cele şase personaliţi invitate să conferenţieze astăzi în faţa publicului sătmărean.
La toate acestea se mai adaugă, în accepţiunea brand managerului Cezar Gârbea “cei 7 ani de acasă şi seriozitatea. Indiferent de domeniul în care lucrăm, vrând-nevrând devenim o cheiţă în mecanismul în care ne-am angrenat”, a declarat vorbitorul. Cezar Gârbea a vorbit despre avantajele pe care le aduce munca într-un ONG. “Cunoşti o grămadă de lume nouă, dezvolţi sisteme de comunicare şi poate cel mai important şi folositor lucru este că, într-un ONG, poţi să greşeşti şi să începi apoi totul de la zero. Nu ca în mediul privat, spre exemplu. Mi-am dat seama că dacă înveţi din propriile greşeli înveţi mult mai uşor. E foarte important să nu vă îngrădiţi într-un domeniu anume, ca nu cumva să se ajungă la rutină. Este foarte important să depăşeşti zona de confort. Încercaţi să faceţi întotdeauna ceva mai mult iar ceea ce faceţi, să faceţi cu plăcere”, a precizat speaker-ul.

Voinţa de a răzbate şi dorinţa de a reuşi în viaţă sunt principalele atuuri în atingerea succesului, susţine acad. prof. dr. Virgil Enătescu

Pentru acad. prof. dr. Virgil Enătesu, dorinţa de a răzbate, voinţa de a merge mai departe în ciuda greutăţilor întâmpinate sunt cele mai importante lucruri care trebuiesc înţelese şi însuşite de fiecare om care se vrea de succes. “Având o origine nesănătoasă în accepţiunea sistemului politic de dinainte de 1989, am înţeles că trebuie să răzbat şi … am răzbătut. Trebuia să mă lupt şi să nu mă las bătut. Când am terminat Facultate de Medicină mi-am dat seama că medicina noastră tradiţională nu mai are mult de trăit. Ştiam că trebuie ceva făcut. Trebuia să găsesc ceva nou, să străbat o cale nouă şi asta era cibernetica. M-am înscris şi la Facultatea de Electrotehnică pentru a înţelege latura matematică şi tehnică a problematicilor pe care le presupune cibernetica. Apoi am ajuns medic la ţară. Acolo am învăţat adevărata medicină lovindu-mă de probleme însă, tot acolo am învăţat care sunt problemele reale ale societăţii. Oamenii vroiau să mă reţină acolo, în acel sat din sudul Olteniei. Am reuşit să scap dând examen ca medic de laborator şi aşa am ajuns în Banat, la Buziaş. Acolo m-am întâlnit cu un alt proscris. Un farmacist pe nume Petrovici. Omul avea studii la Sorbona. L-am ajutat să separe prin metoda cromatografică trioxidul de molibden. Farmacistul mi-a spus să găsesc o ramură de cercetare unde nu am nevoie de aparatură, unde trebuie să lucrez doar cu mintea. Aşa m-am orientat spre psihiatrie, un domeniu în care stăpâneau o serie de teorii învechite”, a declarat dr. Enătescu. Şi pentru a-şi putea dezvolta teoriile de cibernetică medicală dr. Virgil Enătescu a ales postul de psihiatru de la Satu Mare unde a reşit să-şi pregătească teza de doctorat. “La Satu Mare nu aveam şefi, aşa că puteam să lucrez în tihnă. Mi-am dat seama că spectrul vocii este altul în depresie decât în patologia maniacală. Am reuşit diferenţierea spectrelor vocii la osciloscop. Nimeni nu a mai făcut-o până atunci. Apoi, pentru a pătrunde şi mai profund în problematică m-am înscris la cursurile de doctorat în antropologie culturală. Acest domeniu mi-a deschis perspective noi înţelegând o serie din complexitatea problemelor de cbernetică medicală”, povesteşte Enătescu.

Vasile Dorca mizează pe disciplină

Pentru Vasile Dorca, cheia succesului şi reuşitei constă în disciplină şi deprinderile obţinute în urma activităţilor de voluntariat. “Am învăţat disciplina şi asta a fost baza pe care am pornit-o mai departe. Trebuie să înţegem că nu există probleme decât oportunităţi care ajută ca lucrurile să meargă mai bine. Fiecare şut în fund constituie un pas înainte”, a declarat Vasile Dorca. Ca director de securitate are de condus un “angrenaj” alcătuit din 200 de oameni care trebuie îndrumaţi şi motivaţi. A practicat karate unde a învăţat autodisciplina iar voluntariatul l-a învăţat dăruirea de sine şi cum poate deveni folositor comunităţii în care trăieşte şi îşi desfăşoară activitatea.

Educaţia ca fundament al clădirii succesului

Andrei Ciubuc mizează pe educaţie ca fiind principala “cărămidă” în “marea clădire” a succesului. “Nu poţi reuşi în viaţă fără a avea o educaţie solidă. Educaţia o poţi primi în familie, şcoală dar şi în afara şcolii şi familiei. Pentru mine voluntariatul a fost cheia pentru a atinge anumite obiective în viaţă. Voluntariatul înseamnă implicare, efort depus fără a aştepta recompense. Dar şi răbdare, disciplină şi dăruire de sine. Este vorba despre formarea ta ca persoană. Câştigi abilităţi de a negocia, posibilitatea de a gândi proiecte şi de a le pune în practică. E bine să visezi. Şi eu sunt visător, dar un visător realist. Primul pas pentru aţi atinge visul este de a te trezi”, spune prefectul studenţilor de la Universitatea Babeş-Bolyai Cluj Napoca.

Ce este succesul?

Psihologul sătmărean prof. univ. dr. Daniel David a explicat în timpul alocat prezentării sale noţiunea de succes atât în accepţiunea clasică cât şi în cea modernă. “Viziunea clasică pune accentul pe mijloace pentru a atinge succesul. Însă calea regală, în viziunea modernă spre atingerea succesului atât în viaţa personală cât şi în cea profesională este pavată de autodisciplină, intelect şi motivaţie. Aceste motivaţii au în spate studii psihologice serioase”, a precizat vorbitorul. Schimbarea perspectivei de gândire şi nu în ultimul rând gândirea pozitivă este mijlocul cel mai eficace de a atinge succesul în accepţiunea psihologului Daniel David.

Trebuie să avem simţul respectului

Managerul NATURLACT Satu Mare, Gabriel Iuga a vorbit despre importanţa respectului faţă de tot ce ne înconjoară dar şi despre aplicarea acestui principiu în viaţa de zi cu zi. “Ce au occidentalii mai diferit decât noi? Cu ce sunt mai buni? Nu sunt mai altfel, şi nici nu sunt mai deştepţi decât noi. Însă au simţul respectului. Am înţeles acest lucru de la un bătrân pe cînd aveam vreo 10-11 ani. Jucându-mă împreună cu alţi copii pe malul Izei, am văzut un bătrân care stătea pe malul apei, sub un copac. Dădea impresia că nu-l deranjează nimic. După ce a terminat ce avea de terminat, m-am apropiat de el să-l întreb că ce făcea. Mi-a spus că medita şi făcea yoga. Mi-a dat câteva cărţi să studiez. Cu timpul, am înţeles cîteva lucruri importante pe care apoi le-am folosit drept principii în viaţa mea personală şi profesională. Unul dintre aceste elemente este respectul. Trebuie să învăţăm să ne respectăm părinţii, fraţii, copiii, soţiile, soţii, prietenii şi pe toţi cei cu care venim în contact. Pentru mine, înţelegerea acestui lucru a netezit drumul spre succesul meu personal”, a declarat Gabriel Iuga.

3 Comentarii la "Şase personalităţi marcante au vorbit despre reuşita în viaţă la conferinţa TEDx Satu Mare"