Ziua porţilor deschise la Penitenciarul Satu Mare

Conducerea Penitenciarului Satu Mare a organizat astăzi, 22 iunie, Ziua porţilor deschise. Acţiunea a avut loc în intervalul orar 10.00-12.00.

În cadrul acţiunii cei interesaţi de viaţa de dincolo de zidurile Penitenciarului au avut posibilitatea să viziteze curtea instituţiei dar şi să ia contact cu viaţa celor care îşi ispăşesc pedepsele în cadrul Penitenciarului Satu Mare. Ioan Contra şi Iosif Boldan, doi deţinuţi talentaţi în mânuirea daltei de sculptor au dat dovadă de viziunea lor artistică expunându-şi câteva din lucrările realizate în curtea Penitenciarului. “Mi-am descoperit acest talent doar de când sunt închis. Am fost condamnat la 8 ani de închisoare din care mai am de ispăşit 7 luni. Înainte nu aveam asemenea înclinaţii. Probabil că timpul petrecut după gratii şi uneori plictiseala de aici m-a îndemnat să încerc ceva nou. Ceva ce nu am mai făcut până acum”, a declarat Ioan Contra. Cei doi sculptori realizează icoane dar şi lădiţe pentru bijuterii.
“Au talent şi e păcat ca acest dar să fie lăsat să moară după ce ies de aici. Trebuie să înţelegem un lucru. Toţi cei pe care astăzi îi vedeţi închişi, mâine, peste o săptămână, o lună sau un an vor ieşi de aici şi îi veţi întâlni pe stradă. Trebuie să-i ajutăm să se reintegreze în societate”, a precizat şeful Serviciului de Educaţie din cadrul Penitenciarului Satu Mare, Marius Mureşan.

Deţinuţii dispun de o sală de sport, consutaţie psihologică dar şi de bibliotecă

Potrivit interlocutorului deţinuţii sunt implicaţi într-o serie de activităţi productive. “Avem un atelier de tâmplărire. Aici deţinuţii fac scaune sau alte tipuri de mobilier în funcţie de cerinţele clienţilor. Atelierul a fost dotat cu echipamente în cadrul unui program PHARE”, a precizat Marius Mureşan. De asemenea, vizitatorii Penitenciarului au avut posibilitatea să vadă şi sala de sport al instituţiei dar şi cabinetul de psihologie. “Avem doi psihologi şi patru asistenţi sociali la nivelul Penitenciarului. La aceştia se mai adaugă educatorii şi preotul instituţiei. Avem şi o bibliotecă cu peste 3.000 de volume. Deţinuţii au posibilitatea să împrumute de aici cărţi. Avem promisiunea că vom primi o donaţie de peste 5.000 de volume astfel că, trebuie să lărgim biblioteca pe care o avem”, a precizat Marius Mureşan.
În cadrul Penitenciarului deţinuţii au şi un chioşc alimentar de unde pot să se aprovizioneze. Potrivit şefului Serviciului de Educaţie, “deţinuţii nu dispun de bani. Însă au nişte carduri speciale cu care pot cumpăra dar şi să telefoneze”.

Un Comentariu la "Ziua porţilor deschise la Penitenciarul Satu Mare"

    Leave a Reply

    Your email address will not be published.

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.