Parcare subterană cu două nivele în centrul Sătmarului?


Realizarea unei parcări subterane în centrul vechi al municipiului Satu Mare a fost inclusă, alături de reglementările privind afișajele și inscripționările de pe fațadele clădirilor, respectiv acelea referitoare la construcțiile noi, ori demolarea celor vechi, în Planul Urbanistic Zonal (PUZ) referitor la perimetrul Pieței Libertății, care va fi supus aprobării consilierilor municipali în ședința de la sfârșitul acestei luni.

Miercuri, 22 iunie, în cadrul unei conferințe de presă, primarul Iuliu Ilyes a anunțat că realizarea parcării subterane ar putea fi susținută în condiții financiare deosebit de avantajoase din fondurile Băncii Europene de Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), la fel ca și proiectul privind reabilitarea pe termen lung a străzilor din municipiu.

Prima tentativă privind realizarea unei parcări subterane în centrul vechi al municipiului Satu Mare a avut loc cu câțiva ani în urmă, și a constat inclusiv în lansarea la licitație a obiectivului în toamna anului 2008. Însă, criza economică a împiedicat consorțiul din Spania să se prezinte la licitație, astfel că obiectivul a eșuat. La vremea respectivă, amenajarea parcării subterane era prevăzută pe tronsonul din Piaţa Libertăţii situat în faţa hotelului Dacia, și ar fi urmat să asigure parcarea a cel puțin 500 de autoturisme.

De data aceasta, soluția privind amenajarea unei parcări subterane cu două nivele, prevăzute cu circa 450 de locuri, vizează perimetrul de sub părculețul unde se află bustul lui Iuliu Maniu, iar realizarea obiectivului ar rezolva decongestionarea zonei centrale de autoturismele parcate în număr foarte mare pe un număr insuficient de locuri de parcare.

Potrivit primarului Iuliu Ilyes șansele foarte mari privind realizarea acestei parcări sunt oferite de BERD, cu care conducerea Primăriei Satu Mare se află în stadiu avansat de discuții în vederea alocării de fonduri. Rezultatele concrete ale discuțiilor pe tema parteneriatului public privat pentru realizarea, respectiv exploatarea parcării, se vor ști peste aproximativ două luni, existând șanse ca până la sfârșitul să fie cunoscute inclusiv costurile.

Pe de altă parte, primarul a subliniat faptul că PUZ-ul în care a fost inclusă amenajarea parcării subterane oferă și soluțiile optime pentru un nou concept al Pieței Libertății, cu mai multe zone verzi și alei pietonale, respectiv cu decongestionarea spațiilor ocupate în prezent de autoturisme.

2 Comentarii la "Parcare subterană cu două nivele în centrul Sătmarului?"

    Leave a Reply

    Your email address will not be published.

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.