Expoziţie de fotografii dedicată sărbătorii Sânzienelor

Un grupaj inedit de fotografii a fost vernisat astăzi, 22 iunie, în holul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale (CJCPCT) Satu Mare. Fotografiile vor putea fi vizionate începând de astăzi şi până pe 1 iulie, de luni până vineri între orele 08.00-18.00.

Evenimentul cultural este organizat de CJCPCT Satu Mare şi Maramureş. Fotografii şi-au ales ca temă sărbătoarea Sânzienelor axându-se pe tradiţiile care se mai păstrează, o bună parte doar sporadic, în satele din Ţara Oaşului. Cei patru artişti: Felician Săteanu, Ionel Onofraş, Radu Oltean şi Gheorghe Petrilă au încercat să realizeze clişee care să surprindă un moment important din amalgamul de credinţe populare dar şi religioase, sărbătoarea Sânzienelor. “Acum este momentul să surprindem aceste momente având în vedere că în bună parte ele s-au pierdut odată cu generaţiile care au plecat dintre noi. Dacă ne uităm bine, nici straiele oşenilor nu mai sunt cele de acum 50 sau 100 de ani. Şi îmbrăcămintea lor a primit câteva elemente moderne. Totuşi, în satele din Ţara Oaşului şi Maramureş dar şi în alte zone istorice se mai păstrează o parte din vechile tradiţii. Acestea trebuie surprinse pentru generaţiile care vin după noi”, a declarat fotograful Felician Săteanu.

Taberele de creaţie al fotografilor au prins viaţă datorită unui proiect intitulat “Fotoetnografica” început în anul 2007. Acesta îşi propune ca, într-un interval de şase ani, să realizeze o “scanare” din perspectiva fotografiei etnografice a întregului judeţ Maramureş. Ediţia a VI-a, de la Borşa, a cercetat zona Borşa-Vişeu-Săcele, în perioada 19-28 iunie 2010, punând accent mai ales pe sărbătoarea de Sânziene. Ţăranul maramureşan atribuie florilor de sânziene puteri divinatorii şi datorită acestor credinţe sunt întrebuinţate în magia premaritală. Fetele împletesc cununi de sânziene, le poartă pe cap, apoi le dau drumul pe ape. Transformate în cununi, sânzienele asociază cultul soarelui.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.