Groapa ecologică de la Doba devine funcțională de la 1 iulie


Prima celulă a depozitului regional ecologic pentru deșeurile din județul Satu Mare, amenajat pe raza comunei Doba, a fost finalizată, iar de la începutul – cel mai târziu mijlocul lunii viitoare, va deveni funcțională. Celula se întinde pe o suprafață de 4,97 hectare, iar în cei cinci ani prevăzuți pentru folosirea în scopul depozitării poate acumula 500.000 mc de deșeuri.

După o ședință extraordinară cu doar două puncte pe ordinea de zi, ambele referitoare la execuţia lucrărilor la obiectivul de investiţii ”Managementul Regional al Deşeurilor Urbane şi Ecologizarea Rampelor de Deşeuri din Judeţul Satu Mare”, marți, 20 iunie, o parte dintre consilierii județeni și președintele Csehi Arpad, respectiv vicepreședintele Mircea Govor, s-au îmbarcat în microbuze și s-au deplasat la fața locului. Scopul deplasării l-a reprezentat constatarea stadiului lucrărilor la prima din cele cinci celule ale depozitului ecologic de la Doba.

Potrivit celor declarate de președintele Csehi Arpad, lucrările au fost finalizate, iar de la 1, cel mai târziu 15 iulie, depozitul va fi funcțional. La fața locului, reprezentanții executanților au făcut referire la ceea ce presupune depozitul ecologic, cu mențiunea că aici vor fi transportate deșeurile din tot județul Satu Mare. Astfel, depozitul regional ecologic de la Doba dispune de o zonă tehnică și, deocamdată, de o primă celulă de depozitare a deșeurilor, care se întinde pe o suprafață de 4,97 hectare, iar în cei cinci ani prevăzuți pentru folosirea în scopul depozitării poate acumula 500.000 mc de deșeuri. Când prima celulă va fi ocupată în proporție de 80% se va trece la amenajarea următoarei celule din cele cinci prevăzute.

Zona tehnică este prevăzută cu două hale, fiecare dotate cu echipamente specifice prelucrării deșeurilor, începând cu separarea și terminând cu compactarea acestora. Valoarea totală a lucrărilor efective realizate la depozitul ecologic se cifrează la 28 milioane lei.

Pe de altă parte, până la mijlocul lunii iulie cel târziu, vor fi făcute angajări de personal – aproximativ 20 de persoane – care vor fi instruite să lucreze la depozitul regional, în timp ce o parte din munca necalificată va fi asigurată de deținuți din Penitenciarul Satu Mare, serviciul de pază al depozitului ecologic urmând a fi externalizat. De asemenea, până la data menționată, deșeurile aflate în prezent în depozitul provizoriu vor fi transferate în prima celulă.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.