Adela Vass – o viaţă dedicată sportului

Iubeşte viaţa la nebunie dar urăşte prefăcătoria şi minciuna. Este antrenor de Tae Bo, Pilates şi Bikini Body Fitness. Sportul a urmărit-o pas cu pas, ademenind-o în mrejele sale făcând-o să-l transforme în profesie. A început cu baletul apoi, peste ani a trecut la Tae Bo. Adela Vass este una dintre cele mai cunoscute, apreciate şi iubite antrenoare din Satu Mare. Vă propun să pătrundem pe „portiţa” deschisă tocmai de ea pentru a o cunoaşte mai de aproape.

Reporter: Sportul face parte integrantă din viaţa dumneavoastră. Aţi făcut din acest hobby un stil de viaţă, o profesie. De când faceţi sport?

Adela Vass: De mic copil. De când mă ştiu fac sport. Am început cu baletul însă viaţa nu mi-a oferit şansa de a-mi continua studiile aşa că m-am orientat spre alte sporturi. În prezent sunt antrenor de Tae Bo, Pilates şi Bikini Bodyfitness. Ultimul sună aşa puţin mai sexy, dar nu are nimic sexy în el.

R.: Vă propun să vorbim preţ de câteva minute despre aceste sporturi. Ce este de fapt Tae Bo?

A.V.: Antrenamentul este o combinaţie de aerobic, balet, karate, box, dans hip-hop şi antrenament cu greutăţi …

R.: Regăsim „vechea dragoste”, baletul …

A.V.: Aşa este. Elementele de balet însuşite cu ani în urmă m-au ajutat foarte mult în însuşirea sporturilor pe care le practic în prezent. Mai vreau să spun că într-o oră de antrenament la Tae Bo se ard 500-800 de calorii comparativ cu 300-400 de calorii la o oră clasică de aerobic. Coregrafia este concepută de instructor astfel ca ora să nu devină plictisitoare. Pentru sedentari aş veni cu propunerea să înceapă treptat cu jogging urmând a trece la Tae Bo după ce au dobândit un minim de rezistenţă.

R.: Mă gândesc acum la influenţele orientale asupra acestui sport. Aţi vorbit despre elemente de karate. Tae Bo a preluat şi o parte din filozofia ce stă la baza acestor sporturi?

A.V.: Dacă vă gândiţi la meditaţie, la controlul respiraţiei, la menţinerea unei posturi corecte, atunci da. Dar nu putem vorbi de o spiritualitate profundă aşa cum presupun artele marţiale. Noi urmărim o dezvoltare armonioasă a corpului şi o creştere a rezistenţei. Cu toate acestea controlul respiraţiei şi menţinerea unei posturi corecte este, să zic-aşa, apanajul Pilates-ului. Este un sport mai lent …

R.: Mă gândeam acum la originea acestui cuvânt: Pilates. Dacă nu mă înşel are rădăcini latine aşa că m-aţi băgat în ceaţă. Popoarele latine sunt mai active şi cu toate acestea, dacă raţionamentul meu este corect, ei sunt cei care au inventat un sport mai lent, mai meditativ. Sau poate greşesc?

A.V.: Nicidecum. Elementele acestui sport îşi au rădăcinile în America Latină şi presupune dobândirea unui tonus muscular, remodelarea formei feselor, abdomenului dar şi corectarea unor probleme ale coloanei. Primul lucru pe care trebuie să-l înveţi este respiraţia şi postura corectă. Este extrem de important să execuţi exerciţiile corect. Respiraţia trebuie să fie una profundă. Inspiri pe nas şi expiri pe gură.

R.: Dacă Tae Bo şi Pilates sunt recomandate atât femeilor cât şi bărbaţilor, în schimb Bikini Bodyfitness are menirea de a capta atenţia sexului frumos. Ce este acest sport şi la ce schimbări poate să ducă în ceea ce priveşte remodelarea corpului?

A.V.: Este un antrenament pe care îl recomand clientelor mele care doresc să se pregătească pentru perioada de vară şi nu numai. Un atrenament şoc ce vizează zonele cu probleme ale picioarelor, feselor şi depunerilor inestetice de pe zona taliei. Bikini Bodyfitness este un antrenament care pe durata a 45-50 de minute combină exerciţiile de rezistenţă cu elemente dinamice de aerobic şi obţinem un antrenament eficient pentru aceste zone.

R.: Am trecut în revistă sporturile pe care le practicaţi şi pe care să folosesc un termen didactic le predaţi în cursul orelor de antrenament. De când predaţi aceste sporturi?

A.V.: Tae Bo de opt ani iar celelalte două sporturi, Pilates şi Bikini Bodyfitness doar de anul trecut. Am urmat un curs de doi ani la Bucureşti.

R.: Se tot vorbeşte despre o alimentaţie corectă mai ales în cazul sportivilor. Ce recomandaţi dumneavoastră ca alimentaţie celor care practică unul dintre aceste trei sporturi sau, oricare alt tip de sport? Ce e bine, şi ce nu e bine să mănânce?

A.V.: Se poate mânca orice însă cu măsură. Nu sunt de acord cu acea avalanşă de reţete de slăbit care ne invadează de câţiva ani buni. Organismul are nevoie atât de vegetale cât şi de proteine de origine animală, de grăsimi, de dulciuri. Şi eu mănânc de toate, dar cu măsură. În ceea ce priveşte reţetele de slăbit, acolo e vorba de marketing, de comerţ, care nu are nimic de-a face cu sportul, cu sănătatea.

R.: Aţi făcut din sport o profesie, mai mult decât atât, un crez. Aşa că, vă întreb de hobby-urile pe care le aveţi. Cu ce vă petreceţi timpul liber?

A.V.: Am antrenamente la sală, două-trei ore pe zi. Sportul, într-adevăr a devenit o profesie poate chiar aşa cum spuneţi dumneavoastră, un crez, dar cu siguranţă un stil de viaţă. Îmi place la nebunie viaţa, familia, mişcarea. Ce hobby-uri am? Drumeţiile. De exemplu, în vara asta vrem să urcăm, cu familia, Nergoiu. Luăm corturile în spate şi pornim la drum …

R.: Practicaţi şi alpinismul?

A.V.: Nu. Nu îmi place să-mi pun viaţa în pericol. Mai ales că merg cu familia. Am un băiat de 14 ani aşa că nu poate fi vorba de a risca ceva.

R.: Apropo. Sporturile extreme nu v-au atras niciodată?

A.V.: Nu …

R.: Mă gândesc aici, văzându-vă atât de activă, de plină de viaţă, la paraşutism. Să nu mă întrebaţi de ce mi-a venit în minte chiar acest sport deoarece nu aş putea să vă răspund.

A.V.: (zâmbeşte) Şi dacă nu se deschide paraşuta? Nu. Rămân la sporturile pe care le-am învăţat.

R.: Ce muzică vă place?

A.V.: Orice muzice muzică care sună bine. Îmi place muzica rock, de exemplu.

R.: Muzica clasică?

A.V.: Din când în când ascult şi muzică clasică dar la sală nu risc niciodată. Nu vreau să plictisesc pe nimeni.

R.: Ce carte aţi citit ultima dată?

A.V.: O carte semnată de Mihaela Rădulescu. E o femeie foarte activă şi îmi place mult stilul ei de viaţă şi felul ei de a fi.

R.: Pe când o carte semnată: Adela Vass?

A.V.: Nu ştiu. Şi asta nu pentru că nu aş avea ce spune. Am foarte multe lucruri de spus. Am prea puţin timp pentru aşa ceva. Dar să ştiţi că m-aţi pus pe gânduri.

R.: Sunt sătmărenii interesaţi de sporturile pe care le antrenaţi? Aveţi clienţi?

A.V.: Să ştiţi că da. Sunt interesaţi. Oamenii vin să facă mişcare. Trebuie să se înţeleagă un lucru. Mişcarea este esenţa vieţii şi mă bucur că tot mai mulţi sătmăreni se gândesc să facă mişcare, sport.

R.: O ultimă întrebare. Ce vă place respectiv ce nu vă place la oameni?

A.V.: Urăsc minciuna şi prefăcătoria dar iubesc viaţa, îmi place să văd oamenii zâmbind, veseli. Zâmbetul e sănătate şi avem multe motive pentru care să zâmbim. Gândirea pozitivă e foarte importantă în viaţă. Mă bucur că fac ceea ce-mi place. Mi-am transformat hobby-ul în profesie. Am o familie frumoasă. Aşa că, ce aş putea să-mi doresc mai mult?

R.: Vă mulţumesc.

3 Comentarii la "Adela Vass – o viaţă dedicată sportului"

    Leave a Reply

    Your email address will not be published.

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.