Elevii şi profesorii de la Eminescu au urmărit eclipsa totală de Lună

Pasionaţii de astronomie şi nu numai, şi-au dat întâlnire miercuri seara, 15 iunie, în turnul de observaţii astronomice al Colegiului Naţional “Mihai Eminescu” pentru a urmări eclipsa totală de Lună.

Potrivit profesorului de fizică, Viorel Solschi, mentorul Cercului de astronomie al şcolii, “a fost un fenomen magnific. S-a văzut foarte bine. Iniţial ne-am gândit să efectuăm observaţiile din curtea şcolii însă clădirile care ne înconjoară şi luminozitatea artificială din oraş nu ne-a îngăduit acest lucru. Mai ales că şi Luna a fost foarte aproape de linia orizonului. Astfel că, după ce în Sala multimedia am făcut o prezentare generală a fenomenului astronomic ce urma a fi vizionat, folosind un soft special în acest sens, am urcat în Turn”.

Fenomenul în sine a început în jurul orei 21.30 şi a atins punctul maxim în intervalul orar 11.00-11.20. “Ce înţeleg prin acest punct maxim? Ştim cu toţii ce înseamnă o eclipsă. Când un corp ceresc acoperă vizibilităţii un alt corp ceresc. În cazul de faţă, Luna, satelitul nostru artificial, a intrat în umbra Pământului. Aşa îi spun specialiştii. Totul a fost vizibil în direcţia sud-est dar şi datorită cerului senin. Luna a dispărut treptat, până ce, la câteva minute după ora 11.00 a fost acoperit complet de umbra Pământului. Fenomenul s-a terminat în jurul orei 02.00”, a declarat profesorul Solschi.

De altfel, eclipsa de Lună de marţi seara este catalogată de către astronomi ca fiind cea mai lungă eclipsă din ultimii 11 ani. “Fenomenul a fost vizibil în mare parte din Europa, Asia de Sud şi ţările din regiunea Oceanului Indian însă nu a fost vizibil din America şi Canada. De altfel, până aseară, cea mai lungă eclipsă totală de Lună a avut loc în data de 16 iulie 2000 şi a avut o durată de 107 minute. Următorul fenomen de acest gen, vizibil şi din România, va avea loc pe 28 septembrie 2015”, a precizat profesorul Solschi.

La vizionarea eclipsei totale de Lună din noaptea de 15 spre 16 iunie au fost prezenţi o parte din corpul profesoral al colegiului, primarul municipiului Satu Mare, Iuliu Ilyés, directorul şcolii Ioan Pop, membri Cercului de Astronomie al Colegiului Naţional “Mihai Eminescu” respectiv elevii interesaţi de fenomenele astronomice.

Un Comentariu la "Elevii şi profesorii de la Eminescu au urmărit eclipsa totală de Lună"

    Leave a Reply

    Your email address will not be published.

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.