Umanitatea nu va uita niciodată tragedia evreilor prăpădiţi în lagărele de muncă şi cele de exterminare din perioada celui de-al doilea război mondial. Mai mult decât atât, memoria colectivă va fi umbrită de milioanele de morţi şi de vagoanele pline de evrei care luau calea spre Auschwitz-Birkenau, supranumit şi „lagărul morţii” dar şi spre celelalte lagăre construite cu un singur scop: trimiterea la moarte a unui popor.
Cei care trec pragul Muzeului de Artă Satu Mare vor avea posibilitatea de urmării istoria deportărilor prin lungul şir de fotografi expuse în sălile instituţiei de cultură. „Albumul Auschwitz” are menirea de a ţine o poartă deschisă spre trecutul de acum doar câteva decenii şi, mai mult decât atât, să încerce să explice ca niciodată de acum încolo să nu se mi întâmple grozăviile care au avut loc la miezul veacului trecut pe „bătrânul continent”.
Albumul îi aparţine familiei Jákob din Bilke-ZaKarpatia. „Cel mai în vârstă copil al acestei familii a fost Lili, care în 1944 avea doar 17 ani. În zorii zilei de 16 aprilie 1944 poliţiştii şi jandarmii au intrat cu forţa în casele evreilor şi i-au dus în ghetouri iar pe cei din localităţile mai mici în tabere de concentrare. Familia Jákob a fost deportată în 24 mai 1944 cu a treia garnitură. La Auschwitz fotografierea era interzisă dar doi membri SS au primit permisul de a fotografia pe întreg teritoriul lagărului în momentul sosirii transporturilor cu evrei. Chiar dacă din album lipsesc fotografii privind gazarea şi arderea cadavrelor, acestea sunt cele mai importante documente despre crimele comise de nazişti”, a precizat preşedintele Comunităţii Evreilor Satu Mare, Nicolae Decsei.
Mai târziu, Lili a revenit în iulie 1945 la Bilke, s-a căsătorit iar apoi a emigrat în SUA. După fotografiile albumului rămase în proprietatea lui Lili în 1946 Muzeu Evreiesc din Praga a făcut câteva cópii dintre care o bună parte au ajuns la Budapesta. În 1980 Lili a donat albumul Muzeului Yad Vashem din Israel. Jákob Lili a decedat pe 17 decembrie 1999 la vârsta de 73 de ani.
O parte din aceste fotografii pot fi vizionate până în data de 10 iulie la Muzeul de Artă din Satu Mare. Expoziţia este organizată de Centrul de Documentare al Holocaustului, Fundaţia Colecţiei Comemorative din Budapesta, Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România şi Comunitatea Evreilor din Satu Mare. Intrarea este liberă.