Ziua porților deschise la Consiliul Județean


Mare agitație azi la Consiliul Județean Satu Mare! Pentru al doilea an consecutiv aici a fost organizată Ziua porților deschise, în scopul informării sătmărenilor cu privire la atribuțiile și activitatea Consiliului Județean și a instituțiilor subordonate acestuia. Deschiderea oficială a avut loc la ora 10:00, iar președintele Csehi Arpad și cei doi vicepreședinți – Mircea Govor și Adrian Ștef, au subliniat pe scurt importanța și scopul organizării acestei acțiuni, care, având în vedere succesul de care se bucură, de acum înainte va avea caracter anual. Din păcate, la fel ca anul trecut, sătmărenii – adică cei care critică vehement administrația locală – nu au fost interesați să treacă pragul Consiliului Județean pentru a se opri la standurile amenajate de instituțiile subordonate. Astfel că, la fel ca anul trecut, grupurile de vizitatori au fost alcătuite din copii, elevi și studenți de la grădinițe, școli, colegii și universități din Satu Mare.

Cu excepția spitalelor, celelalte instituții subordonate Consiliului Județean au venit la Ziua porților deschise cu standurile proprii, iar prin intermediul pliantelor și afișelor, dar și cu ajutorul angajaților, au oferit informații referitoare la activitatea pe care o desfășoară. Este vorba despre Biblioteca Județeană, Școala de Arte, Centrul Județean pentru Conservarea Tradiției Populare, Aeroport, Muzeul Județean, Direcția pentru Asistență Socială și Protecția Copilului, Direcția Județeană de Evidență a Persoanelor, Serviciul Public de Editare a Monitorului Oficial, Camera Agricolă, Centrul Județean de Resurse și Dezbatere Educațională, Grupul Școlar “Simion Bărnuțiu” Carei, respectiv Teatrul de Nord și Filarmonica de Stat “Dinu Lipatti”, acestea din urmă finanțate doar parțial de Consiliul Județean.

Pe lângă standurile instituțiilor subordonate, vizitatorii au avut ocazia să intre în birourile conducerii Consiliului Județean și în sălile de ședințe, dar și să ajungă pe terasa de la etajul al XV-lea al Palatului Administrativ pentru a admira panorama orașului și pentru a face fotografii.

Conform programării anticipate, pragul Consiliului Județean a fost trecut joi de 280 de vizitatori constituiți în 12 grupuri. Aceștia au fost de la două grădinițe, cinci școli generale, Colegiul Național “Doamna Stanca” și filialele sătmărene ale Universităților “Vasile Goldiș”, respectiv “Babeș Bolyai”.

La fel ca anul trecut, bucuria cea mai mare au trăit-o copiii de la grădinițe și școli, pentru care, faptul că s-au putut așeza în fotoliile președintelui și ale celor doi vicepreședinți a reprezentat o experiență inedită. Din păcate, cei mari, adică elevii de colegiu și studenții au demonstrat nu numai că au lacune serioase în privința deținerii informațiilor elementare despre administrația locală, dar și în ceea ce privește deosebirile dintre Primărie, Consiliul Județean și Prefectură.

De altfel, președintele Csehi Arpad a afirmat că a constatat la rândul său acest lucru încă de anul trecut, cu mențiunea că nu doar tinerii nu dețin informațiile necesare, ci și adulții, care confundă frecvent cele trei instituții.

Ziua porților deschise la Consiliul Județean a fost ultima acțiune înscrisă în calendarul ediției din acest an a Caravanei Culturii Sătmărene.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.