Programe de finanţare nerambursabilă

Oameni de afaceri din judeţul Satu Mare şi Ungaria s-au întâlnit astăzi, 7 iunie, în cadrul unui seminar informativ în Sala de şedinţe a Camerei de Comerţ Satu Mare. Întâlnirea a avut drept scop prezentarea noilor programe cu finanţare nerambursabilă derulate de către Agenţia pentru Implementarea Proiectelor şi Programelor pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii (AIPPIMM).

De asemenea, au fost prezentate şi modificările aduse procedurilor de implementare a programelor pe anul în curs. De această dată au fost ţintite meşteşugurile şi artizanatul dar şi noile orientări în ceea ce priveşte comercializarea produselor. Potrivit consilierului AIPPIMM Satu Mare, Cristian Raţiu, “procedurile de implementare ale acestor programe vor fi publicate în Monitorul Oficial (MO), urmând ca la cinci zile lucrătoare de la publicare să înceapă perioada de înscrieri online a solicitanţilor”.
“Programul naţional multianual pe perioada 2002-2011 pentru susţinerea meşteşugurilor şi artizanatului are în vedere stimularea practicării meşteşugurilor şi a meseriilor tipice micii industrii care presupun un grad de prelucrare manuală, promovarea acestor produse pe piaţile naţională şi internaţională, precum şi creşterea numărului de locuri de muncă prin atragerea tinerilor înspre asemenea activităţi”, a declarat Cristian Raţiu. Ca o noutate în acest an se finanţează şi promovarea şi vânzarea online a produselor cu specific meşteşugăresc artizanal. Suma maximă a finanţării a scăzut faţă de anul trecut de la 50.000 lei la 40.000 lei. Procentul maxim al finanţării nerambursabile a rămas neschimbat, 90%.

Cel de-al doilea program propus astăzi în cadrul seminarului se referă la dezvoltarea şi modernizarea activităţilor de comercializare a produselor şi serviciilor de piaţă. Prin acest program cei interesaţi pot beneficia de un sprijin financiar nerambursabil de maxim 100.000 lei pentru achiziţionare de maşini, utilaje, instalaţii de lucru, aparate şi instalaţii de măsurare. Este important de precizat faptul că, faţă de anul trecut, valoare finanţării nerambursabile a crescut de la 80.000 lei la 100.000 lei.
La finalul prezentărilor au avut loc întâlniri de afaceri bilaterale cu întreprinzătorii maghiari prezenţi, aceştia fiind prioritar din domeniile: industrie alimentară, construcţii, instalaţii, industria lemnului, comerţ şi turism. La întâlnire au fost prezenţi secretarul Camerei de Comerţ din Nyiregyháza, Varga Katalin şi directorul instituţiei omoloage din Satu Mare, Daniela Culic.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.