Traficanţii de persoane şi-au întins tentaculele şi până în judeţul Satu Mare

Mirajul occidentului îi trasformă pe mulţi în sclavi. Drept dovadă este şi cazul celor cinci persoane suspectate că au racolat, prin intermediul mai multor firme de plasare a forţei de muncă, zeci de cetăţeni români, pe care apoi i-au trimis la muncă în Cehia, Spania şi Italia, unde au fost exploataţi prin muncă de angajatorii străini.

În această dimineaţă,2 iunie, ofiţerii Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate – Serviciul de Combatere a Traficului de Persoane, împreună cu procurori DIICOT – Structura Centrală, au pus mâna pe o reţea de criminalitate organizată cu preocupări pe linia traficului de persoane în scopul exploatării prin muncă pe relaţia Cehia, Spania, Italia. Gruparea era formată din cinci membri, suspectaţi că, începând cu anul 2009, au racolat cetăţeni români de pe întreg teritoriul ţării, prin intermediul mai multor firme de plasare a forţei de muncă, coordonate de către S.N. Acesta era sprijinit în activitatea infracţională de suspectele E.M., care acţiona pe zona Bucureşti şi judeţele limitrofe, V.S., care acţiona pe raza municipiilor Braşov, Timişoara şi Iaşi, C.P. şi K.K., ce acţionau pe raza judeţelor Sălaj, Satu Mare şi Maramureş.

Cetăţenilor români li se prezentau oferte de muncă avantajoase, condiţii de cazare foarte bune şi salarii atractive, cuprinse între 800-1200 Euro/lună însă, în străinătate, niciuna dintre aceste condiţii nu era respectată, în sensul că erau cazaţi în condiţii mizere în spaţii insalubre, adesea cu igrasie şi insecte în camere, fără paturi, apă curentă şi căldură, pentru care erau obligaţi să plătească diferite sume de bani, iar după prestarea activităţilor lucrative acestora li se refuza plata salariilor promise, sau erau remuneraţi cu sume infime.

Se proceda astfel, pentru a-i determina pe cetăţenii români să renunţe la locul de muncă şi pentru a fi înlocuiţi cu alte serii de muncitori care plăteau comisioane în România (între 800 – 1200 lei), existând profituri atât pentru racolatorii români cât şi pentru angajatorii străini.

Până în prezent au fost audiate peste 50 de victime ale grupării, însă sunt identificate mult mai multe persoane ce urmează a fi audiate.

Pentru atragerea a cât mai mulţi solicitanţi de oferte de muncă, membrii grupării şi-au înfiinţat de-a lungul timpului societăţi comerciale de plasare a forţei de muncă, iar pe fiecare societate se desfăşurau activităţi de recrutare şi plasare a forţei de muncă o anumită perioadă de timp, după care activitatea era transferată pe o societate nouă, despre care solicitanţii nu aveau referinţe negative din media, internet sau alte surse, profiturile obţinute fiind împărţite între mebrii reţelei.

În urma punerii în aplicare a autorizaţiilor de percheziţie emise de instanţa de judecată competentă, s-au efectuat percheziţii la sediile firmelor de plasare a forţei de muncă şi la domiciliile suspecţilor, fiind ridicate înscrisuri şi mijloace materiale de probă pentru documentarea activităţii infracţionale a grupării infracţionale.

Cei în cauză au fost conduşi pentru audieri la sediul DIICOT, urmând a se dispune măsurile procedurale faţă de aceştia, fiind cercetaţi pentru săvârşirea infracţiunilor de trafic de persoane în vederea exploatării prin muncă şi iniţierea, sprijinirea, aderarea la un grup de criminalitate organizată.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.