Laptele praf gratuit, diluat de criteriile Ministerului Sănătății


Începând cu data de 15 iunie a.c., de lapte praf gratuit vor beneficia doar bebelușii care se încadrează în noile criterii impuse de Ministerul Sănătății. Laptele praf va fi eliberat pe baza rețetelor emise de medicul de familie, prin serviciile abilitate din cadrul primăriilor.
Într-un comunicat al Direcției de Sănătate Publică Satu Mare se arată că, noile criterii sunt în conformitate cu dispozițiile Ministrului Sănătății și Ordinul MS/MAI nr. 380/106/2011, privind modificarea art. 1 din anexa nr. 1 la Ordinul ministrului sănătății și al ministrului Administrației și Internelor nr. 267/1253/2006, privind aprobarea normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 321/2001 referitoare la acordarea gratuită de lapte praf pentru copiii cu vârste cuprinse între 0 – 12 luni, care nu beneficiază de lapte matern
Potrivit acestui ordin, laptele praf, formula pentru sugari, se acordă gratuit, pe baza de prescripție medicală eliberată de către medicul de familie numai pentru copiii care se încadrează în următoarele criterii:
a) Cu mame care prezintă contraindicații ale alăptării (boli grave precum TBC pulmonar activ, neoplazii, cașexie, septicemie, boli psihice grave, epilepsie, eclampsie, scleroză în plăci, insuficiență renală, hepatică sau cardiacă, diabet zaharat decompensat, tireotoxicoză, mamă infectată cu HIV, tratamente cu citostatice, diazepine, anticonvulsivante, anticoagulante, radioizotopi, consum de droguri sau dependență de alcool și tutun care determină intoxicații ale copilului);
b) Copii sănătoși la care se constată o creștere nesatisfăcătoare (sub limita inferioară a normalului vârstei), din cauza absenței laptelui matern. Creșterea nesatisfăcătoare a copilului va fi consemnată în fița de consultație medicală a acestuia, după evaluarea de către medicul de familie/medicul specialist pediatru sau neonatolog, a tehnicii de alăptare și a curbei ponderale. Decizia privind acordarea laptelui praf se ia numai dacă este îndeplinită una dintre următoarele condiții:
b.1) copilul nu a recuperat greutatea de la naștere după două săptămâni de viață;
b.2) copilul cu vârsta cuprinsă între 0–8 luni crește în greutate cu mai puțin de 500 g/lună;
b.3) copilul cu vârsta mai mare de 8 luni crește în greutate cu mai puțin de 250g/lună;
c) copil adoptat sau aflat în familie de plasament;
d) copilul cu mama decedată

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.