Circuit turistic religios

Zece biserici medievale din judeţul Satu Mare şi tot atâtea din judeţul vecin, Szabolcs-Szatmár-Bereg vor fi incluse într-un circuit turistic religios. Proiectul iniţiat de Consiliile Judeţene (CJ) Satu Mare şi Szabolcs-Szatmár-Bereg din Ungaria se bucură de sprijinul UE şi are drept scop iniţierea unui itinerariu religios pentru a pune în valoare arhitectura acestor monumente medievale.

La conferinţa de închidere a proiectului au fost prezenţi subprefectul judeţului Satu Mare, Pataki Csaba şi managerul de proiect, Kinál Márta. Valoarea proiectului intitulat “Circuitul bisericilor medievale din judeţele Szabolcs-Szatmár-Bereg şi Satu Mare” este de 89.000 de euro din care contribuţia CJ Satu Mare este de 17.516,80 euro. Potrivit subprefectului Pataki Csaba, “la alegerea traseului turistic religios nu s-a ţinut cont de apartenenţa religioasă a acestor biserici. Cele zece aşezăminte religioase au fost alese ca fiind cele mai reprezentative din judeţ”.
Biserica reformată din Tăşnad, Mănăstirea ortodoxă “Sfinţii Petru şi Pavel” din Bixad, Biserica romano-catolică din Căpleni, Biserica reformată din Vetiş, Biserica romano-catolică “Sfântul Ladislau” din Beltiug, Biserica reformată din Acâş, Biserica de lemn din Corund, Biserica de lemn din Lechinţa, Biserica reformată din Agriş şi Biserica reformată din Livada sunt cele zece aşezăminte de cult care au fost incluse în cadrul proiectului.
Managerul proiectului iniţiat de CJ Satu Mare şi CJ din Szabolcs-Szatmár-Bereg, Kinál Márta spune că acest itinerar care va include şi bisericile din judeţul vecin vor fi prezentate agenţiilor de turism atât din ţară cât şi din străinătate. Tot în cadrul proiectului au fost tipărite broşuri în patru limbi: română, maghiară, germană şi engleză. De asemenea, vor fi ridicate panouri în faţa lăcaşelor de cult şi a fost publicată şi o lucrare ştiinţifică în 500 de exemplare despre arhitectura bisericilor medievale din cele două judeţe.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.