“Punte peste timp” – Satu Mare – Nyregyhaza


Cu participarea unei delegații din Primăria Satu Mare, condusă de primarul Iuliu Ilyes, în orașul Nyregyhaza din Ungaria a avut loc miercuri, 25 mai, conferința de închidere a proiectului “Punte peste timp”, privind dezvoltarea pe cale largă a relațiilor de colaborare dintre orașele înfrățite Nyregyhaza și Satu Mare.

Proiectul a avut o perioadă de implementare de 12 de luni, iar valoarea acestuia s-a cifrat la 117.025 euro, din care 96,4% au reprezentat dondurile europene, iar 3,6% contribuția proprie a partenerilor.
Obiectivul proiectului a constat în întărirea relațiilor de colaborare dintre cele două orașe înfrățite, prin apropierea comunităților în vederea reducerii discrepanțelor determinate de localizarea geografică a celor două orașe situate în zona de graniță. Beneficiarii direcți au fost specialiști din domeniile social, cultural, sportiv și protecția mediului, precum și reprezentanți ai ONG-urilor și ai instituțiilor descentralizate din instituțiile partenere din Satu Mare și Nyregyhaza, dar și experți în managementul proiectelor, respectiv funcționari din cele două primării.

Concret, proiectul, finanțat prin programul de cooperare transfrontalieră România-Ungaria 2007-2013, a constat în organizarea de acțiuni în fiecare din cele două orașe. Prima întâlnire comună, respectiv acțiune organizată de partea română, a avut loc în luna mai a anului 2010, la Satu Mare, și a fost dedicată specialiștilor Polițiilor Locale din cele două orașe, urmată, în luna august, de întâlnirea comună de la Nyregyhaza, organizată pe tema copiilor cu dizabilități.

Cea de-a doua acțiune a sătmărenilor a avut loc anul trecut în luna mai și a constat în organizarea Olimpiadei Speciale a copiilor și tinerilor cu dizabilități, cu participarea a 55 de tineri și copii din Satu Mare și Nyregyhaza.

Proiectul comun a continuat în septembrie 2010 la Nyregyhaza, iar reprezentanții municipiului Satu Mare au fost oaspeți de onoare la “Carnavalul Fructelor”. Tot în luna septembrie, la Satu Mare a fost organizată conferința cu tema “Energia Verde”, iar în luna noiembrie, pe aceeași temă a avut loc un concurs la care au participat elevii de la patru licee din Satu Mare și Nyregyhaza.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.