Două bilete gratuite la spectacolul “În container” al Teatrului “Odeon”


Teatrul “Odeon” din București revine miercuri, 25 mai, cu un nou spectacol pe scena Teatrului de Nord din Satu Mare. Este vorba despre spectacolul cu piesa “În container” de Constantin Cheianu – regia Cristian Ban, scenografia Cristina Milea – care va avea loc de la ora 19:00. Din distribuție fac parte actorii Mihai Smarandache, Dimitrii Bogomaz, Marius Damian, Relu Poalelungi, Irina Mazanitis și Gabriel Pintilei.
Spectacolul tânărului regizor Cristian Ban creează un univers claustrofob din tranzitoria cameră de hotel obscur din Bruxelles unde se întâlnesc fatal destinele unor transfugi moldoveni, simpli pioni, a căror viaţă se joacă la noroc. Nu este întâmplătoare sugestia tablei de şah de la toaletă, susţinută şi de costume (scenografia Cristina Milea). Pe faianţa din baie, în pătrăţelele albe, unul dintre mafioţi ţine socoteala „mărfii”, a celor vii şi celor morţi, călătorii clandestini din containere, o socoteală nu creştinească, ci financiară. Morţii înseamnă bani pierduţi, viii, profit. Roşul tare al fotoliilor şi capacelor de pisoar ar fi dătător de speranţă dacă nu ar fi culoarea sângelui.

Actorii Odeonului realizează o adevărată operă de artă din accentul neaoş moldovenesc, replicile devin savuroase, aproape exotice pentru spectatorul bucureştean. Formulele de adresare tipice peste Prut, necunoscute dincoace, de genul “zemlia” (lb.rusă = pământ) cu sensul de “conaţional”, dar tradus irezistibil prin “pământean” sunt un deliciu şi îmbracă întregul story în umor, deşi în esenţă este tragic. (Oana Stoica – www.liternet.ro)

Tot miercuri, în cadrul Festivalului de Teatru “Fără bariere”, de la ora 18:00, în sala “Studio” va avea loc spectacolul “Bányavirág” (“Flori de mină”), susținut de actorii Teatrului “Dubplat” din Târgu Mureș și realizat în cadrul proiectului european „Practică teatrală în regiunea centru şi nord-vest”, organizat de Asociaţia Centrul Multimedia TEATRU 74 din Târgu Mureş. Spectacolul a ocupat locul al doilea la festivalul organizat în cadrul aceluiaşi proiect, urmând să fie prezentat şi în cadrul Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu din acest an.

Povestea are loc într-un sat minier din Ardeal, care atrage atenţia televiziunii printr-o ciudăţenie specifică: un aflux de sinucideri, în aparenţă inexplicabile. Decupând un episod din viaţa câtorva dintre locuitorii satului, spectacolul realizează o analiză cutremurătoare a mecanismelor de funcţionare a micilor comunităţi rurale, distrugând din temelii orice posibilă imagine idilică despre viaţa liniştită de la ţară. Frustrarea unor vieţi ratate e transpusă scenic într-un limbaj de un comic nebun, cu personaje puternice şi o regie subtilă, perfect dozată.

De la ora 21:30, la Turnul Pompierilor, este prevăzut concertul cameral susținut de Trio-ul „Ad libitum”, reprezentat de interpreţi ai instrumentelor cu coarde: Dan Răceu – vioara I, Kovács-Pistuka Emöke – vioara a II-a şi Pocsveiler Ştefan – violă. Cei trei sunt artişti instrumentişti ai orchestrei simfonice a Filarmonicii de Stat „Dinu Lipatti” din Satu Mare. Programul recitalului cuprinde două lucrări: Serenada op. 12 de Z. Kodály şi Trio op. 74 de A. Dvořak.

2 Comentarii la "Două bilete gratuite la spectacolul “În container” al Teatrului “Odeon”"

    Leave a Reply

    Your email address will not be published.

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.