Contracte de muncă pentru 2.968 sătmăreni


În prima decadă a lunii mai 2011, în registrel generale de evidenţă a salariaţilor depuse în format electronic de către angajatorii din judeţul Satu Mare, au fost înregistrate 2968 contracte noi de muncă. Potrivit reprezentanților Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Satu Mare, în perioada de referință a anului trecut au fost înregistrate 1.161 contracte noi de muncă.

Reprezentanții ITM Satu Mare susțin că, creşterea spectaculoasă a numărului de contracte individuale de muncă înscrise în registrele generale de evidenţă a salariaţilor (depuse în sistemul informatic centralizat la nivel naţional) se datorează în principal noilor reglementări ale Codului Muncii, respectiv înăspririi sancţiunilor contravenţionale şi/sau, după caz, penale, prevăzute de modificările din lege. Totodată, într-o anumită măsură, creșterea este determinată și de alți factori circumstanţiali, precum reluarea unor activităţi sezoniere în construcţii, agricultură, comerţ, alimentaţie publică, etc. Cu mențiunea că, în perioada 2006 – 2010, în luna mai, s-au înregistrat în medie cu 20-25% mai multe contracte de muncă decât în luna aprilie.

Pe de altă parte, în primele două săptămâni din luna mai a.c., au fost efectuate 96 controale pentru depistarea şi combaterea muncii nedeclarate, fiind depistaţi șapte angajatori care au folosit fără forme legale de angajare șapte. Celor șapte angajatori le-au fost aplicate amenzi contravenţionale, fiecare în sumă de 10.000 lei.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.