270 de taximetriști sătmăreni riscă să rămână fără autorizație


Taximetriștii sătmăreni care nu au avut activitate în ultimele trei luni vor rămâne fără autorizația eliberată de Primărie. În vederea stabilirii numărului de taximetriști aflați în această situație, la nivelul Biroului Corp Control Comercial și Autorizări ( BCCCA) din cadrul Primăriei a fost inițiată o acțiune de verificare a activității din ultimele trei luni a tuturor taximetriștilor din Satu Mare. Florin Maier, șeful biroului, afirmă că acțiunea a fost solicitată de Camera Taximetriștilor (CT), iar președintele CT, Dan Burulea, confirmă acest lucru. Acesta din urmă își motivează solicitarea prin faptul că trebuie puse în aplicare prevederile HCL Satu Mare privind reglementarea activității de taxi în municipiu.

Interese mascate

Cu alte cuvinte, ceea ce n-a fost pus în aplicare în anul 2007, când a fost elaborată HCL nr.201, trebuie pus în aplicare acuma. Ceea ce, concret și fără menajamente, înseamnă că din cei 720 de taximetriști cu activitate în prezent în municipiu, 270 vor trebui să tragă pe dreapta! În condițiile în care, conform legii – care prevede patru taximetre la 1.000 de locuitori – și prevederilor HCL Satu Mare din 2007, în municipiu ar fi trebuit autorizate doar 450 de taximetre. În realitate, în spatele pretenției reprezentanților Camerei Taximetriștilor Satu Mare privind scoaterea din circulație a taximetriștilor care n-au vut activitate în ultimele trei luni, se află de fapt interesul unui monopol ce se dorește a fi pus pe activitatea de taximetrie. Deși, în afară de taximetriști, niciuna din celelalte părți nu recunoaște acest lucru.

Raport de activitate solicitat abuziv

Taximetriștii cu care am stat de vorbă afirmă că solicitarea privinr prezentarea raportului fiscal a activității pe ultimele trei luni este abuzivă. În condițiile în care, această solicitare poate fi formulată exclusiv de către Fisc. Însă, pe de altă parte, Florin Maier, șeful BCCCA, afirmă că HCL nr.201 din 2007 prevede retragerea autorizației taximetriștilor care nu au activitate timp de trei luni. Totodată, Florin Maier suține că, BCCA poate solicita Fiscului să inițieze acest demers, dar în această situație tot taximetriștii ar avea de pierdut, deoarece s-ar trezi și cu amenzi usturătoare. La rândul său, Dan Burulea, președintele CT Satu Mare o ține pe-a lui, una și bună: “Trebuie puse în aplicare prevederile HCL nr.201 din 2007”. Întrebat de ce acum s-a considerat oportună solicitarea punerii în aplicare a acestor prevederi, cu mențiunea că, la momentul respectiv la nivel de municipiu a fost luată decizia admiterii activității a 720 taximetre, Dan Burulea se încurcă în motivații trase de păr: “A scăzut numărul solicitărilor din partea clienților, a crescut prețul carburanților, bla, bla, bla”.

Jocuri de culise

Surse din rândul taximetriștilor afirmă că în realitate, patronul uneia dintre cele mai mari  firme de taximetrie din Satu Mare, care – întâmplător sau nu – este și vicepreședintele Camerei Taximetriștilor, respectiv viceliderul sindicatului taximetriștilor, dorește să instituie monopol pe activitatea de taximetrie din Satu Mare. Ceea ce nu va fi greu de realizat după ce la nivelul BCCA va fi finalizată acțiunea de verificare a activității din ultimele trei luni a tuturor taximetriștilor din Satu Mare, prevăzută pentru sfârșitul acestei luni. Se impun, totuși, niște întrebări: Cum va fi rezolvată situația taximetriștilor care lucrează la firma respectivă fără atestat și fără să aibă cunoștințe minime depre oraș? De ce, taximetriștii implicați în evenimente rutiere sunt aproape fără excepție de la aceeași firmă, dar n-am auzit ca vreunul să fie tras la răspundere? Câte dintre taximetrele cu activitate la firma respectivă aparțin unor polițiști sau finanțiști sătmăreni?

Un Comentariu la "270 de taximetriști sătmăreni riscă să rămână fără autorizație"

    Leave a Reply

    Your email address will not be published.

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.