Noaptea Europeană a Muzeelor la Satu Mare

40 de muzee din capitală şi din ţară au sărbătorit la cumpăna dintre zilele de 14 şi 15 mai „Noaptea Europenă a Muzeelor”. La Satu Mare evenimentul a ajuns în acest an la a IV-a ediţie.

„Este o idee franţuzească iar noi cei de la Muzeul Judeţean Satu Mare ne-am alăturat de câţiva ani încoace acestui eveniment. Dăm astfel prilej sătmărenilor să viziteze muzeele într-un mod mai aparte”, spune directorul Muzeului Judeţean Satu Mare, Liviu Marta. Evenimentul a ţinut până duminică, 15 mai, la ora 01.00. Cei care au trecut pragul Muzeului de Istorie şi a celui de Artă au avut posibilitatea să vizioneze expoziţiile permanente dar şi cele vernisate în ultimele săptămâni la Satu Mare: „300 de ani de la Pacea de la Satu Mare” şi „Ţăranii şi comunismul”. La intrare vizitatorii au primit câte un bilet gratuit. „Este pentru a avea o evidenţă a vizitatorilor”, a declarat muzeograful Diana Iegar.

Micul Prinţ a revenit la Satu Mare

Noaptea Europeană a Muzeelor a debutat la Satu Mare cu vernisajul unei expoziţii devenită deja o tradiţie în oraşul de pe Someş. Povestea Micului Prinţ visat cu mulţi ani în urmă de Antoine de Saint-Exupery a prins viaţă prin desenele şi creaţiile de artă plastică a unor elevi, studenţi, profesori dar şi artişti plastici consacraţi. Lucrările sunt expuse în sălile Muzeului de Artă din Satu Mare. Idea unei asemenea expoziţii s-a născut cu 16 ani în urmă iar apoi a fost pusă în practică de profesoara şi artista Cristina Gloria Oprişa.

„La mulţi ani …”, Micul Prinţ

Şi cum arta nu există fără muzică şi dans micuţii de la Şcoala „Avram Iancu” din Satu Mare au pregătit un scurt moment artistic. Şi cum „Micul Prinţ” şi-a sărbătorit sâmbătă, 14 mai, ziua de naştere, nu putea să lipsească nici tortul de pe masa invitaţilor. Un tort cu 16 luminări, un „La mulţi ani …” cântat de cei prezenţi şi înconjurat de desenele ce redau peisajul singuratic a Micului Prinţ a transpus momentul într-o lume de basm savurată din plin de cei prezenţi.

Un experiment aristic inedit

A urmat apoi un experiment mai aparte, un adevărat workshop gândit de artistul plastic Dorel Găină din Cluj Napoca. Încercând să îmbine cuvântul cu lumea ce se naşte pe pânza imaculată a pictorului, Dorel Găină a venit cu o idee inedită: să întrupeze cuvântul dând un rost vizual poeziei. Printre artiştii prinşi în vâltoarea postmodernistă a artistului clujean s-au aflat şi vicepreşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Satu Mare, Adrian Ştef şi directorul Muzeului Judeţean, Liviu Marta. Desigur, alături de mulţi alţi artişti, elevi şi vizitatori. Versurile au fost transcrise pe pânză dar creaţia nu se opreşte aici. Textele vor primi şi un corespondent coloristic, o mică pictură ce va încerca să redea trăirile poetului versurilor corespunzătoare.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.