Caravana APDRP a vizitat două obiective din judeţ

Caravana Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP) şi-a început astăzi, 10 mai, vizitele la obiectivele finanţate din fonduri nerambursabile prin intermediul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală. Jumătate din banii necesari investiţiilor provin din fonduri europene iar cealaltă jumătate reprezintă contribuţia proprie a firmelor angajate în proiect.

În prima zi a caravanei APDRP au fost vizitate două obiective, unul în Satu Mare iar al doilea în Carei. Este vorba despre un depozit de produse agro-alimentare al cărui beneficiar este SC CBA Nord Vest SRL situat în Satu Mare şi o fermă de vegetale, SA Înfrăţirea Carei.

Potrivit reprezentantului SC CBA Nord Vest SRL, Ilie Boţa, construcţia noului depozit a început în 10 martie 2010 şi s-a finalizat în 20 decembrie anul trecut. “Suprafaţa construită acoperă 6.400 metri pătraţi iar valoarea totală a proiectului a fost de 3.999.998 euro. În momentul de faţă este singurul depozit din judeţ. Dorim să deservim magazinele mici şi în momentul de faţă avem 180 de magazine afiliate din judeţele: Maramureş, Sălaj, Cluj, Bihor şi Satu Mare. Evident că cei mai mulţi beneficiari sunt din judeţul nostru”, explică Boţa. Potrivit interlocutorului în momentul de faţă depozitul are 50 de angajaţi însă numărul acestora va creşte la 98 deoarece “încă nu funcţionăm cu toate forţele. Am început să ne mutăm dar nu am adus încă toate produsele în noua locaţie”, explică Ilie Boţa.

Cererea de finanţare a fost depus în 2008 şi a fost semnată în 2009. “De ce ne mutăm din vechea locaţie? Deoarece spaţiul era impropriu pentru cantităţile de produse pe care le rulam. Aici spre exemplu, capacitatea depozitului de legume este de 40 de tone. Acum suntem în faza de reorganizare, ne regrupăm”, spune responsabilul de proiect. În afară de construcţie, tot din bani nerambursabili s-au achiziţionat şi două maşini frigorifice.

Modernizarea fermei de cereale din Carei

SA Înfrăţirea Carei este al doilea obiectiv vizitat astăzi de caravana APDRP. E vorba despre o fermă de cereale care funcţionează pe terenul fostului CAP din oraş. Din banii obţinuţi s-a modernizat ferma şi s-au achiziţionat utilaje. Societatea a beneficiat de un sprijin financiar în valoare eligibilă de 8.355.600 lei. Din sprijinul financiar obţinut s-au cumpărat: semănătoare, combine, tractoare, încărcătoare, pluguri, tocătoare de coceni şi remorci pentru tractoare. Valoarea bănească a utilajelor se ridică la suma de 1.934.630 euro. Tot din fonduri nerambursabile s-a reuşit modernizarea grajdurilor care “au fost transformate în magazii pentru cereale, apoi a fost schimbat tot betonul, au fost modernizate silozurile şi am făcut şi un atelier mecanic”, explică Marius Ciucoş responsabilul de proiect. Potrivit interlocutorului societatea lucrează în prezent o suprafaţăă de 2.200 hectare de teren arabil în care s-a cultivat grâu, porumb şi sfeclă de zahăr. Producţia de anul trecut a fost de 5.500 kg grâu, 10 tone porumb şi 63 tone sfeclă de zahăr, toate raportate la hectar. “Sfecla de zahăr o vindem la fabrica de zahăr din Oradea. Şi noi am avut dar acum nu mai avem. Dacă anul trecut a fost destul de bun, anul acesta se anunţă unul secetos, astfel că şi producţia va fi mai slabă”, explică administratorul firmei.

Caravana îşi continuă drumul şi mâine, 12 mai, în judeţele Maramureş şi Sălaj, după care la finalizare se va vizita şi o fabrică de peşte din Botiz.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.