Satu Mare by turn (fotoreportaj)

Astăzi, 10 mai, începând de la ora 12.00, Turnul Pompierilor din Centrul Vechi al Sătmarului şi-a redeschis porţile pentru vizitatori.

Construit cu mai bine de un secol în urmă Turnul Pompierilor continuă să străjuiască Centrul Vechi al Sătmarului. Simbol al oraşului de pe Someş, clădirea a fost construită din ambiţia unui episcop care dorea să înlăture, spun gurile rele, anumite bârfe care circulau în oraşul începutului de veac XX pe seama paznicilor însărcinaţi cu depistarea unor incendii ce îşi aveau foaierul în turnul Catedralei romano-catolice. Lăsând însă la o parte bârfele, turnul continuă să atragă prin frumuseţe şi grandoare ridicându-se ca o siluetă deasupra clădirilor din jur.

Scara în spirală cu cele 154 de trepte duce până sus la balconul circular susţinut de traverse metalice şi prevăzut cu o balustradă din fier forjat. Priveliştea e superbă. În zilele senine se vede până departe deschizând o privelişte ameţitoare ce se aşterne în faţa ochilor vizitatorilor. Iar în zilele mai cenuşii, linia orizontului se îmbrăţişează parcă cu norii fumurii ce plutesc deasupra oraşului, departe-n zare. Dar vă lăsăm să contemplaţi în tihnă peisajele ce se întind domol până la linia orizontului. Iar despre încurcata istorie a Turnului Pompierilor dar şi a poveştilor ce s-au ţesut în jurul acestuia vom reveni în zilele următoare.

2 Comentarii la "Satu Mare by turn (fotoreportaj)"

    Leave a Reply

    Your email address will not be published.

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.