ITM-ul va lua la puricat firmele de transporturi

În cursul lunii mai, transportatorii de persoane şi mărfuri vor fi controlaţi la sânge de către inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratelor Teritoriale de Muncă (ITM) din fiecare judeţ. Sancţiunile sunt drastice şi pornesc de la 3.000 de lei şi pot să ajungă până la câteva miliarde în lei vechi sau chiar la sistarea activităţii firmei respective.

Potrivit directorului ITM Satu Mare, Cristian Sas, “aceste controale se impun cu atât mai mult cu cât neregulile constatate de către fiecare dintre noi pe mijloacele de transport le vedem zilnic. În afară de normele de securitate şi sănătate în muncă inspectorii vor lua la control şi starea de funcţionare a maşinilor pe care firmele respective le folosesc. Vreau să spun că noi nu controlăm pentru a tăia capete, pentru a amenda sau pentru a închide firme. Nu vrem să sfidăm pe nimeni. Pur şi simplu vrem ca totul să fie în ordine. De ce s-a anunţat dinainte tematica de control? De ce să facem un secret din asta? Astfel, dacă mai sunt mici lipsuri, angajatorii au posibilitatea să pună lucrurile în ordine”. În afară de amenzile aplicate legea permite şi sistarea activităţii firmelor prinse cu nereguli.

Se urmăreşte siguranţa angajaţilor şi clienţilor

Tematica de control a fost anunţată şi postată, în premieră, pe site-ul ITM Satu Mare: www.itmsatumare.ro. Cu toate acestea şeful instituţiei sătmărene spune că “documentaţia din domeniu este atât de stufoasă încât cei care au probleme şi lipsuri mai mari în hârtii nu vor avea timp să se alinieze cerinţelor actuale. Controalele le vom desfăşura în această lună începând din această săptămână”, a declarat Cristian Sas. Pentru a evalua starea tehnică de funcţionare a maşinilor inspectorii de muncă vor cere şi ajutorul RAR-ului. “Aici e vorba nu doar de siguranţa angajaţilor ci şi al clienţilor”, a mai ţinut să precizeze directorul ITM Satu Mare. Campania se desfăşoară la nivel naţional dar încă nu se ştie cu precizie dacă în categoria firmelor controlate vor intra şi cele de taximetrie sau CFR Călători, spre exemplu.

Patronul firmei Autoreflex Satu Mare, Gheorghe Mocan spune că “controalele ITM-ului nu sunt o noutate pentru noi. În acest an ne-au controlat deja de trei ori. Din punctul nostru de vedere totul este în ordine şi dacă nu vom afla după controalele desfăşurate. Oricum, suntem opriţi zilnic de căre RAR şi cei de la ARR aşa că mai suportă câteva controale. Nu mă sperie deloc asemenea verificări”.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.