“Fenomenul Ostrovului” – un nou episod


O confruntare cu scântei între ţiganii din blocul CD2 de pe strada Ostrovului şi reprezentanţii autorităţilor sătmărene, s-a consumat marţi, 10 mai, înainte de ora prânzului. Cu mic cu mare, cu căţel şi pucel, marea majoritate a ocupanţilor celor 99 spaţii de locuit din blocul CD2, mobilizaţi de Burti, preşedintele Partidei Romilor, s-au adunat în faţa imobilului, gata să-şi strige din nou în gura mare pretenţiile, să susţină că li se pare firesc să locuiască de ani buni acolo fără să plătească chirie sau vreun leu pentru curentul electric consumat, şi mai ales să-i sfideze pe locatarii blocurilor învecinate, deja exasperaţi de situaţia pe care trebuie s-o suporte. Pe strada Ostrovului, s-au deplasat la ora 11:00, viceprimarul Kereskenyi Gabor, Doina Văsuţ, Lena Ciucă şi Adrian Bălaj din partea Serviciului Public de Asistenţă Socială (SPAS), Vasile Puşcaş – directorul SC Florisal SA, Ioan Leitner – directorul SC Apaserv SA, precum şi Florin Găzdac – directorul Poliţiei Locale Satu Mare.

Într-o atmosferă incinsă, fiecare dintre părţile prezente a încercat să se facă auzit pentru a-şi spune punctul de vedere. Sătul de vacarm, viceprimarul Kereskenyi Gabor a reuşit în cele din urmă să se facă ascultat, deşi ceea ce-a spus n-a fost pe placul romilor: “Vrem să vedem ce putem face cu sistemul de iluminat public, cu apa, canalizarea şi salubrizarea de aici din zonă! Deoarece, aşa cum am afirmat şi cu alte prilejuri, dorim să facem curăţenie aici, însă nu toţi locatarii au respectat programul stabilit pentru a participa la acţiunile de igienizare, cei care nu au participat la aceste acţiuni vor fi evacuaţi”. Când numele celor patru familii au fost citite de Lena Ciucă din cadrul SPAS, reacţia unanimă a mulţimii a fost evident, una de solidaritate faţă de cei care ar fi urmat să fie scoşi în stradă. După care, a urmat un dialog aprins între liderul ţiganilor din blocul CD2 şi directorul operatorului oficial de salubrizare. În timp ce primul solicita cu insistenţă ca familiilor nominalizate pentru a fi evacuate să li se acorde încă o şansă, ca de altfel tuturor celor pe care nu îi interesează ce face sau cere Primăria, dar ştiu să emită pretenţii, directorul Vasile Puşcaş încerca să se facă auzit pentru a le explica romilor să nu-şi mai facă nevoile în pungi pe care apoi le aruncă de la etaj, că trebuie să-şi cureţe propriile spaţii de locuit, că trebuie să ducă mizeriile la containere.

În cele din urmă, concluziile formulate şi aduse la cunoştinţa celor prezenţi de viceprimarul Kereskenyi Gabor au fost următoarele: “Am vrut să vedeţi că avem bunăvoinţă faţă de dumneavoastră şi vă mai dăm o ultimă şansă înainte de evacuare, respectiv că trebuie să participaţi, fără excepţie, la acţiunile de igienizare”! În ceea ce priveşte intervenţiile imediate ale Primăriei, viceprimarul a menţionat extinderea iluminatului public şi refuncţionalizarea celor patru toalete amenajate în curtea blocului. Însă, vestea cea mai proastă pentru ocupanţii imobilului este că, de la 1 iunie, pentru a se evita incidentele ce pot oricând să apară din cauza improvizaţiilor, blocul CD2 va fi decuplat de la reţeaua de energie electrică, până când instaţiile vor fi refăcute.
În aceste condiţii, este de aşteptat ca începutul lunii iunie să marcheze un nou episod incendiar pe strada Ostrovului, deoarece locatarii se vor trezi că nu le mai sunt de folos antenele parabolice, 99 la număr, instalate strategic pe faţada din spatele blocului.
Blocul CD2 de pe strada Ostrovului are 99 spaţii de locuit în care trăiesc nu mai puţin de 380 persoane. Aceştia îşi au domiciliul în imobilul menţionat din anul 2002, când au fost mutaţi aici din blocul de pe strada Târnavei care a intrat în reabilitare. După finalizarea reabilitărilor, doar 20 de familii s-au mutat înapoi pe strada Târnavei, iar celelalte 79 au rămas în continuare în imobilul de pe strada Ostrovului. Cam tot de atunci, aproape anul Primăria încearcă să găsească soluţii în vederea detensionării situaţiei create între romii din CD2 şi locatarii din blocurile învecinate.

2 Comentarii la "“Fenomenul Ostrovului” – un nou episod"

    Leave a Reply

    Your email address will not be published.

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.