Situaţie explozivă pe strada Ostrovului


Exasperaţi de situaţia pe care sunt nevoiţi s-o suporte de ani buni, sătmărenii domiciliaţi în blocurile de pe strada Ostrovului, situate în vecinătatea imobilului CD2, ocupat aproape în totalitate de ţigani, au ajuns la capătul răbdării. După ce au înaintat petiţii peste petiţii către Prefectură, Primărie, Poliţie, Direcţia de Sănătate Publică, Agenţia pentru Protecţia Mediului şi Garda de Mediu, rămase fără răspuns, reprezentanţii locatarilor s-au adresat din nou Primăriei Satu Mare. Pentru a potoli furia oamenilor dar şi în scopul găsirii unor soluţii menite să detensioneze situaţia de pe Ostrovului, viceprimarul Kereskenyi Gabor a organizat miercuri, 4 mai, o întâlnire cu toţi reprezentanţii factorilor implicaţi şi cei ai locatarilor. Au fost prezenţi reprezentanţii Serviciului Public de Asistenţă Socială, SC Florisal SA, Inspectoratului Judeţean de Jandarmi, Poliţiei Locale, Inspectoratului Judeţean de Poliţie şi Partidei Romilor, iar din partea locatarilor au participat şapte persoane.

Blocul CD2 de pe strada Ostrovului are 99 spaţii de locuit în care trăiesc nu mai puţin de 380 persoane. Aceştia îşi au domiciliul în imobilul menţionat din anul 2002, când au fost mutaţi aici din blocul de pe strada Târnavei care a intrat în reabilitare. După finalizarea reabilitărilor, doar 20 de familii s-au mutat înapoi pe strada Târnavei, iar celelalte 79 au rămas în continuare în imobilul de pe strada Ostrovului. Cam tot de atunci, aproape anul Primăria încearcă să găsească soluţii în vederea detensionării situaţiei create între romii din CD2 şi locatarii din blocurile învecinate. Aşa cum au declarat reprezentanţii acestora miercuri, la întâlnirea organizată la Primărie, oamenii sunt înnebuniţi de mirosurile care vin din blocul rămas demult fără apă şi încălzire, prevăzut cu patru toalete în care colcăie şobolanii, amenajate, ca la ţară, în curtea blocului, şi deja aproape impracticabile, şi populat cu persoane din care cel mult 7% au un loc de muncă. Restul, se ocupă care cu ce poate, începând cu traficul de droguri şi terminând cu prostituţia, în timp ce copiii lor, foarte numeroşi, îi terotizează pe copiii celorlalţi locatari, sunt agresivi, înjură şi fură hainele puse la uscat. Reprezentanţii locatarilor au afirmat că dacă nu se vor lua măsuri ferme împotriva acestora, deoarece răbdarea le-a ajuns la limită, vor recurge la “acte de haiducie”. Oamenii au dorit să sublinieze că sunt înţelegători faţă de situaţia materială precară a
locatarilor CD2, dar nu pot să tolereze la infinit comportamentul acestora şi mizeriile din zonă, care le crează disconfort.

Reprezentanţii instituţiilor convocate de viceprimarul Kereskenyi, pe lângă că au prezentat un fel de dare de seamă inutilă conţinând ceea ce au încercat să facă pentru locatarii din blocul CD2, au demonstrat că se pricep foarte bine să paseze pisica responsabilităţii în ograda altcuiva.

În cele din urmă, după ce locatarii din imobilele învecinate au insistat că este necesară înfiinţarea în zonă a unui post de poliţie cu activitate permanentă, viceprimarul Kereskenyi a tras linie şi a adunat. Viceprimarul a prezentat măsurile care vor fi luate în privinţa ocupanţilor blocului CD2, denumit “fenomenul Ostrovului”, cu menţiunea că, de săptămâna viitoare, cei care nu se vor conforma, vor fi evacuaţi fără milă. Înainte de toate, reprezentanţilor SC Florisal SA li s-a cerut să aducă din nou în zonă containere pentru depozitarea gunoaielor, şi s-a menţionat că ocupanţii blocului CD2 trebuie să respecte programul de participare la acţiunile de igienizare stabilit de reprezentanţii Serviciului Public de Asistenţă Socială. A mai fost menţionată intenţia privind dezvoltarea sistemului de iluminat public în zonă, pentru a putea fi depistaţi cu mai multă uşurinţă cei care fură capacele gurilor de canal sau lucrurile celorlalţi locatari. În perspectivă a fost menţionată intenţia privind reabilitarea imobilului din imediata vecinătate, numit blocul verde, în care să fie mutaţi apoi locatarii din CD2 care vor demonstra că au un comportament civilizat.

După întâlnirea de la Primărie, preşedintele Partidei Romilor, Horvath Ignacz s-a deplasat la faţa locului pentru a-şi face datoria formal, respectiv pentru a-i informa pe locatari că de săptămâna viitoare vor fi evacuaţi dacă vor continua să menţină haosul. Este greu de crezut că aceştia vor fi mai impresionaţi sau speriaţi ca altă dată de perspectiva evacuării, în condiţiile în care, situaţia persistă de ani buni, şi doar se precipită uneori, când vecinii ţiganilor ajung la capătul răbdării şi răbufnesc.

2 Comentarii la "Situaţie explozivă pe strada Ostrovului"

    Leave a Reply

    Your email address will not be published.

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.