Noaptea Europeană a Muzeelor la Satu Mare

Cei care doresc să vizioneze exponatele Muzeului Judeţean “într-un cadru mai intim o pot face în Noaptea Europeană a Muzeelor”, a declarat directorul Muzeului Judeţean Satu Mare, Liviu Marta. Evenimentul va avea loc în noaptea de 14 spre 15 mai şi este la cea de-a IV-a ediţie la Satu Mare.

“Este o invenţie franţuzească şi se numeşte Noaptea Europeană a Muzeelor. Nu e obligatorie participaea la acest eveniment dar noi considerăm că este o oportunitate binevenită pentru sătmăreni mai ales pentru cei care nu au ocazia să treacă prea des pragul Muzeului Judeţean”, a precizat muzeograful Brăduţ Popdan. Ce puteţi vizita în “Noaptea Muzeelor”? Răspunsul vine chiar din partea directorului instituţiei. “Avem două expoziţii de excepţie despre care s-a vorbit extrem de mult. Una dintre ele Ţăranii şi comunismul va putea fi vizionat la parterul Muzeului Judeţean de pe strada Vasile Lucaciu şi în noaptea de 14 spre 15 mai, iar a doua în care sunt expuse obiecte, documente şi arme legate de Pacea de la Satu Mare va putea fi vizionată la Muzeul de Artă din Piaţa Libertăţii. În afară de aceste două expoziţii mai avem şi expoziţiile de bază în ambele locaţii care sunt de asemenea, de o deosebită valoare”, a precizat Liviu Marta. Potrivit interlocutorului intrarea va fi liberă iar porţile muzeelor vor fi deschise până ce vor fi vizitatori.

Dansând prin istorie

Evenimentul va fi organizat la cele două locaţii muzeale din Satu Mare, la Muzeul Judeţean şi Muzeul de Artă dar şi la Muzeul Orăşenesc din Tăşnad. “Muzeul din Negreşti nu aparţine de noi iar la Castelul din Carei se fac renovări iar obiectele de artă sunt depozitate în câteva săli de clasă. Deci nu cred că vom reuşi să organizăm şi la Carei”, a precizat şeful instituţiei. Se preconizează şi câteva momente artistice. Cu toate că încă nimic nu este bătut în cuie se are în vedere organizarea unui spectacol inedit de dans. “Dansând prin istorie. Vom încerca să prezentăm istoria omenirii din punct de vedere al dansului care până la urmă este un mijloc de exprimare a dorinţelor şi sentimentelor”, spune Marta.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.