“Poliţiştii din trafic trebuie să termine cu prostiile!”


Poliţiştii din trafic nu au plan de amenzi, ci trebuie să vegheze la siguranţa traficului, nu au dreptul să oblige conducătorii auto să coboare din autoturism pentru a prezenta actele, sunt obligaţi să aibă un comportament civilizat şi nu au voie să fie implicaţi în acte de corupţie. Acestea şi alte aspecte referitoare la principiile de atitudine de care trebuie să ţină cont poliţiştii din trafic au fost prezentate marţi, 3 mai a.c., la sediul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Satu Mare (IJP), cu prilejul unei conferinţe de presă organizate de comisarul şef Lucian Diniţă – directorul Direcţiei Generale a Poliţiei Rutiere din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei din România (IGPR). La întâlnirea cu ziariştii au mai fost prezenţi comisarul şef Adrian Botezatu din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie a IGPR, şeful IJP Satu Mare – comisarul şef Constantin Taloş, precum şi comisarul şef Stelian Călugăru – şeful Serviciului Judeţean Anticorupţie Satu Mare.

Toţi poliţiştii din cadrul Biroului, respectiv Serviciului Poliţiei Rutiere, dar şi cei de la Posturile de Poliţie Comunale din municipiul şi judeţul Satu Mare vor fi instruiţi cu privire modul de acţiune în trafic, atitudine, comportament, aplicarea corectă a legii şi contracararea actelor de corupţie. Instructajul va fi făcut în conformitate cu ordinul ministrului Administraţiei şi Internelor, Traian Igaş şi, din păcate reprezintă o repetiţie. Aşa a lăsat să se înţeleagă la întâlnirea cu ziariştii, şeful Direcţiei Poliţiei Rutiere din cadrul IGPR. Comisarul şef Lucian Diniţă, a afirmat că la nivelul Direcţiei Poliţiei Rutiere din cadrul IGPR a fost elaborat anul trecut un program de atitudine şi acţiune pentru poliţiştii din trafic, având ca termen limită de desfăşurare anul 2012. Cu toate acestea şi în ciuda numeroaselor prelucrări la nivelul judeţelor, precum şi cu ocazia convocărilor profesionale cu şefii serviciilor şi cu ofiţerii de la Circulaţie, persistă anumite modalităţi de lucru care nu au nicio legătură cu legea. Ca atare, se impune un nou instructaj, care va fi efectuat, pe rând, la nivelul tuturor Inspectoratelor Judeţene de Poliţie din România. “Poliţiştii din trafic trebuie să termine cu prostiile şi să respecte cadrul legal”- a subliniat cu fermitate directorul Direcţiei Poliţiei Rutiere. “De data aceasta se va discuta la concret, nu doar cu ofiţerii ci cu tot ce înseamnă activ care îşi desfăşoară activitatea pe linia Poliţiei Rutiere, începând cu agenţii şi terminând cu şefii care au atribuţii de comandă şi control. De data aceasta, instructajul este mult mai aplu şi va atinge inclusiv nivelul de execuţie din stradă” – a mai afirmat comisarul şef Lucian Diniţă. Cu menţiunea că, se doreşte un parteneriat între poliţişti şi societatea civilă, în vederea asigurării dezideratului privind siguranţa cetăţenilor.

Comisarul şef Lucian Diniţă a mai afirmat că, în ciuda faptului că modul de acţiune al poliţiştilor de la Circulaţie lasă mult de dorit, au fost înregistrate unele rezultate pozitive. Astfel, la nivelul judeţului Satu Mare, în primele patru luni ale acestui an au fost consemnate 38 evenimente rutiere, faţă de 41 în aceeaşi perioadă a anului trecut, în care au fost înregistrate şapte persoane decedate, faţă de 15 în perioada de referinţă a anului 2010.

Pe de altă parte, comisarul şef Adrian Botezatu din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie a afirmat că, la nivelul judeţului Satu Mare nu au fost înregistrate cazuri de corupţie în rândul poliţiştilor de la Circulaţie. În schimb, potrivit celor declarate de comisarul şef Stelian Călugăru, şeful Serviciului Judeţean Anticorupţie, se află în atenţie mai multe dosare de supraveghere a faptelor de corupţie în care sunt implicaţi şi trei poliţişti de la Poliţia Rutieră. Un alt dosar se află deja în cercetare la parchet, fiind întocmit ca urmare a denunţului formulat de un conducător auto la adresa unui poliţist de la Circulaţie, care ar fi pretins şi ar fi primit o anumită sumă de bani pentru a fi iertat de comiterea infracţiunii privind conducerea cu viteză excesivă pe drumurile publice.

6 Comentarii la "“Poliţiştii din trafic trebuie să termine cu prostiile!”"

    Leave a Reply

    Your email address will not be published.

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.