Sâmbra Oilor – 2011 (fotoreportaj)


Aproximativ 3.000 de persoane, în număr mult mai mic decât în anii trecuţi, s-au adunat duminică, 1 mai, pe dealul de la Huta Certeze pentru a participa la o nouă ediţie a Sâmbrei Oilor, cea mai spectaculoasă sărbătoare câmpenească a tuturor oşenilor inspirată din primul măsuriş al laptelui şi ieşirea oilor la păşunat. Programată pentru ora 11:00, deschiderea oficială a avut loc cu o mică întârziere – determinată de lipsa de punctualitate a deputatului Ioan Holdiş – când pe scenă au urcat gazdele şi şefii judeţului: subprefectul Pataki Csaba,  preşedintele şi vicepreşedintele Consiliului Judeţean – Csehi Arpad, respectiv Adrian Ştef, alături de senatorul Valer Marian şi deputatul Gheorghe Ciocan, precum şi alţi reprezentanţi ai partidelor politice. După ce s-a încurcat emoţionată în câteva repetiţii amuzante, ţâpuritoarea Mărie Tripon, în calitate de prezentatoare, a dat startul spectacolului susţinut de ansamblurile folclorice “Ţara Oaşului” din Bixad – cu soliştii Petre şi Petrică Zelea, “Oaşul” – cu solista Maria Tripon, şi “Sânzâienele” din Negreşti Oaş, “Măgura” din Târşolţ – cu solista Maria Petca Poptean, “Izvorul Izei” din Săcel, judeţul Maramureş, “Oşencuţa” din Călineşti Oaş, precum şi “Cununiţa” şi “Cununiţa Năzdrăvană” din Satu Mare. Soliştii care au încântat publicul au fost: Petrică Mureşan, Lavinia Goste, Nuţu Leordean, Leontina Dorca, Maria Carmen Sas, Dana Maria Huja, Malvina Madar Iederan, Alina Sichet Pop, Viorel Sacasti, Teodora Păcurar, Paul Cereteu, Alexandra Florescu, Cristina Oiegaş, Ionuţ Chilinţan, Ionică Hainal, Cristian Pomohaci, precum şi solistele participante la concursul ,,Vocea Populară”. Au mai fost prezente formaţiile de dansuri din Soconzel şi Batarci, ansamblul “Ceatăra” din Carei şi solista Ana Holdiş Pop, precum şi formaţiile de dansuri germane din Turulung, de dansuri maghiare din Agriş, respectiv ansamblul folcloric ,,Ciobănaşul” din Drăguşeni.

Dincolo de scenă şi împrejurul acesteia, politicienii prezenţi au ciocnit prieteneşte câte un pahar de tărie, vin sau bere, au gustat din bunătăţile pregătite, au stat la poveşti, unii la corturile-pavilion special amenajate (PSD şi PNL), alţii (PD-L) grupaţi doar la aceleaşi mese.

Completat de zecile de tarabe cu mititei, grătare şi tot felul de fripturi, bere şi alte udături, dar şi de nenumăratele tarabe cu kits-uri, caş de oaie şi clopuri oşeneşti, peisajul a fost unul spectaculos iar atmosfera cât se poate de liniştită. Opinia generală a fost că participanţii au fost în număr mult mai mic decât în anii trecuţi! Da’ lasă, că în 2012, fiind an electoral, Sâmbra Oilor va reprezenta un adevărat magnet pentru politicienii aflaţi în campanie electorală!

2 Comentarii la "Sâmbra Oilor – 2011 (fotoreportaj)"