Pacea de la Satu Mare

Documente inedite, arme şi obiecte personale ce au aparţinut principelui Rákóczi Ferenc al II-lea dar şi guvernatorului Bánfy György alături de postere explicative au fost vernisate astăzi la Muzeul de Artă din Satu Mare. Evenimentul cultural este ocazionat de împlinirea a trei veacuri de la semnarea Păcii de la Satu Mare care, potrivit istoricilor ar fi avut loc în Casa Vécsey parte a Muzeului de artă Satu Mare.

La vernisajul de astăzi, 29 aprilie, au fost prezenţi preşedintele Parlamentului Ungariei, Kövér László, preşedintele Consiliului Judeţean a judeţului Szabolcs-Szatmár-Bereg din Ungaria, Sesztár Oszkár dar şi o delegaţie de la muzeele şi instituţiile de istorie din ţara vecină. Alături de oapeţi au fost prezenţi şi preşedintele CJ Satu Mare, Csehi Árpád, prefectul Radu Giurcă, primarul municipiului, Iuliu Ilyés, viceprimarul Kereskényi Gábor şi parlamentari sătmăreni. Evenimentul a debutat cu luarea de cuvânt a invitaţilor şi oaspeţilor subliniind importanţa semnării păcii care a pus capăt unui lung şir de lupte. “Semnarea Păcii a făcut posibilă dezvoltarea acestor regiuni a căror economie era jalnică în urma luptelor nesfârşite”, a precizat directorul Muzeului Judeţean Satu Mare, Liviu Marta.

Obiecte de o valoare inestimabilă

La sfârşitul luărilor de cuvânt preşedintele Parlamentului ungar a acordat câteva distincţii şefilor de instituţii, primarilor şi colaboratorilor, istoricilor şi nu numai care au contribuit la ducerea la bun sfârşit a expoziţiei. “Exponatele provin de la Cluj, Budapesta, Nziregyháza şi au o valoare inestimabilă. Mai ales că legendele care se întreţes în jurul lui Rákóczi Ferenc se leagă de multe cetăţi şi locuri de pe meleagurile sătmărene”, a precizat muzeograful sătmărean Diana Iegar.

A urmat apoi vizitarea expoziţiei pentru a cărei realizări muzeografii lucrează de mai bine de un an de zile. Săbii de la începutul veacului al XVIII-lea, puşti, haine de epocă dar şi documente inedite îşi aşteptau vizitatorii în sălile Muzeului de Artă Satu Mare. “Este un bun prilej pentru cei interesaţi de istoria acestor locuri să-şi cunoască trecutul”, a precizat în final Diana Iegar.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.