Kover Laszlo: “România şi Ungaria trebuie să aibă interese comune pentru dezvoltarea turismului”


Preşedintele Parlamentului Ungariei, Kover Laszlo şi Oszkar Sesztak – preşedintele Consiliului Judeţean Szabolcs -Szatmar Bereg, au participat vineri, 29 aprilie, la manifestările prilejuite aniversarea a “300 de ani de la Pacea de la Satu Mare”. După întrevederea din cursul după amiezii cu prefectul Radu Giurcă, preşedintele Consiliului Judeţean – Csehi Arpad, primarul Iuliu Ilyes şi viceprimarul Kereskenyi Gabor, cei doi oficiali s-au întâlnit, de la ora 16:30, cu reprezentanţii presei locale.

Cu acest prilej, primarul Iuliu Ilyes a precizat că preşedintelui Kover Laszlo i-a fost prezentată situaţia economico-socială a municipiului şi judeţului, precum şi proiectele de cooperare transfrontalieră derulate împreună cu oraşe din Ungaria. Pe de altă parte, preşedintele Parlamentului Ungariei a afirmat că, deşi turiştii maghiari se află doar în trecere prin Satu Mare în drum spre Secuime, considerată cea mai atractivă regiune a României, aceştia ar trebui încurajaţi să petreacă mai mult timp la noi, deoarece există obiective deosebit de interesante care pot fi vizitate. Totodată, Kover Laszlo s-a declarat deosebit de încântat de constatarea că România şi Ungaria, ambele aflate în Uniunea Europeană, manifestă interese regionale comune în vederea dezvoltării proiectelor de cooperare transfrontalieră. În acest context, eforturile şi interesele comune ar trebui orientate cu precădere înspre dezvoltarea turismului de cele două părţi ale graniţei, cu atât mai mult cu cât este evident că de când România şi Ungaria au aderat la Uniunea Europeană, colaborarea între regiunile de cele două părţi ale graniţei a devenit foarte dinamică.

În altă ordine de idei, preşedintele Parlamentului Ungariei a afirmat că, deşi este doar membru al Guvernului maghiar, consideră că este competent pentru a propune o listă a obiectivelor ce urmează a fi dezbătute într-o viitoare şedinţă comună a Parlamentelor României şi Ungariei. Între aceste obiective, Kover Laszlo a menţionat stabilirea de comun acord a punctelor de trecere a frontierei, respectiv punerea de acord în privinţa transportului de persoane între localităţile din cele două părţi ale graniţei.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.