29 aprilie – Ziua Veteranilor de Război

Veteranii de război şi-au sărbătorit astăzi, 29 aprilie, ziua. Evenimentul a avut loc în Sala de conferinţe a Muzeului Judeţean Satu Mare.

Sărbătoarea celor trecuţi prin infernul celui de-al doilea război mondial a început la ora 10.00 cu intonarea Imnului de Stat a României după care a luat cuvântul colonelul Nicolae Codrean, prezentând un raport cu privire la “Festivitatea Zilei Veteranilor de Război”. În acest an sărbătoarea a ajuns la cea de-a XIV-a ediţie.

Din 2.000 de veterani mai trăiesc doar 146

Dacă la începutul anilor ’90 în judeţ mai erau în jur de 2.000 de veterani de război în prezent în evidenţele filialei sătmărene a Asociaţiei Veteranilor de Război nu mai sunt decât 146. “Doar în primul trimestru al acestui an au trecut la cele veşnice 25 de veterani. Dintre cei care au trecut prin infernul primului război mondial nu mai avem nici un reprezentant printre noi. Ultimul veteran a murit în 1999. Şi în cazul nostru media de vârstă este de aproximativ 90 de ani”, a precizat Nicolae Codrean. Sărbătoarea de astăzi nu a fost gândită ca una de amploare având în vedere că în 22 iunie se aniversează 70 de ani de la intrarea României în război. “Cu această ocazie ne-am gândit să organizăm manifestări mai de amploare”, a mai ţinut să precizeze colonelul. În cinstea veteranilor elevii de la Palatul Copiilor din Satu Mare au prezentat un scurt program artistic. La eveniment au fost prezenţi reprezentanţi ai administraţiei publice locale din Satu Mare, şefii instituţiilor de cultură, profesori şi elevi.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.