Adio maşini parcate pe platoul din faţa Palatului!


De la începutul săptămânii viitoare, Piaţa “25 Octombrie” din Centrul Nou al municipiului Satu Mare intră în reparaţii. Într-o conferinţă de presă organizată miercuri, 27 aprilie, primarul Iuliu Ilyes a afirmat că lucrările vor consta în refacerea şi completarea pavajelor din piatră cubică, respectiv a treptelor din marmură, distruse odastă cu trecerea timpului. Finalizarea lucrărilor este preconizată pentru săptămâna 23-28 mai, înainte de ediţia din acest an a Zilei Oraşului.

Pe platoul din Piaţa “25 Octombrie” sunt parcate zilnic până la circa 100 de autoturisme, unele dintre acestea aparţinând angajaţilor care lucrează în Palatul Administrativ, altele celor de la băncile sau firmele cu sediul în zonă, nelipsind nici acelea ale unora dintre locatarii blocurilor învecinate.
În perioada de derulare a lucrărilor, al căror cost total se cifrează la circa 30.000 euro, accesul autovehiculelor, altele decât cele ce aparţin Instituţiei Prefectului şi Consiliului Judeţean, va fi interzis, iar Poliţia Locală va aplica amenzi tuturor celor care nu se vor conforma. Totodată, potrivit primarului Ilyes, după ce lucrările vor fi încheiate, parcarea autovehiculelor în Piaţa “25 Octombrie” va fi interzisă definitiv, platoul fiind accesibil exclusiv pietonilor. Edilul şef Ilyes este convins că interzicerea accesului maşinilor pe platou, va atrage după sine multe supărări, dar afirmă că măsura este absolut necesară, deoarece Piaţa “25 Octombrie” este un ansablu arhitectural destinat exclusiv accesului pietonal.

Parcarea autoturismelor pe platou, destinat din construcţie exclusiv pietonilor, a constituit mereu subiect de dispută, în condiţiile în care, angajaţii Palatului Administrativ, mai cu moţ, se consideră îndreptăţiţi să vină cu maşina până la treptele de acces în palat, iar ceilalţi consideră că au aceleaşi drepturi cu angajaţii plătiţi de contribuabili. Tentative de eliberare a platoului de maşini au tot existat, iar cea mai memorabilă a aparţinut fostului prefect Ghiţă Ciocan, care a ameninţat inclusiv cu amenzi pe care să le aplice personal celor care nu respectă ordinele. La vremea aceea, la intrarea în Piaţa “25 Octombrie” dinspre bulevardul Transilvania a fost instalată inclusiv o barieră, cu rolul de-a permite doar accesul angajaţilor, care au fost dotaţi cu telecomenzi speciale. În prezent, de telecomenzile aflate cândva în dotarea proprie nu-şi mai amintesc nici măcar şefii din Palat, accesul cu maşina dincolo de barieră funcţionând exclusiv pe bază de simpatie manifestată de omul ce asigură paza la intrarea în Consiliul Judeţean şi cel de la volan.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.