Nereguli la alimente în prag de Paşte

Ouă şi vopsele pentru ouă cu termenul de valabilitate expirat. Conserve de peşte cu greutatea măsurată cu zgârcenie dar şi peşte congelat ţinut la temperaturi de refrigerare necorespunzătoare.

Nereguli cu duiumul în urma verificărilor efectuate de către inspectorii Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Conmsumatorilor (CJPC) în colaborare cu Direcţia Sanitar-Veterinară (DSV) şi Direcţia de Sănătate Publică (DSP) în perioada premergătoare sărbătorilor pascale. Într-un magazin din Satu Mare inspectorii au găsit hamsii, păstrăv şi şalău depozitate la temperaturi necorespunzătoare. “Potrivit normelor în vigoare temperatura din vitrinele de congelare trebuie să fie de (-18 grade Celsiu) şi nu (-24) cât arăta termometrul în momentul în care am efectuat verificările”, explică inspectorul-şef al CJPC Satu Mare, Valentin Breban.

Conserve cu mai puţin peşte

Nereguli s-au găsit şi la conservele de peşte. În patru magazine din Satu Mare conservele verificate aveau greutatea mai mică decât cea înscrisă pe ambalaj. “Spre exemplu, sardinele din conserve aveau o greutate de 55-65% în loc de 70% din greutatea totală a conservei. Acelaşi lucru şi la cele în sos tomat”, spune Breban.

Totodată inspectorii au găsit pe rafturile unui magazin din Odoreu vopsele pentru ouă expirate în urmă cu trei ani. Este vorba despre 80 de pachete de vopsele care au fost retrase imediat de la comercializare. Patronii s-au ales şi cu o amendă de 500 de lei dacă plătesc în 48 de ore sau 3.000 de lei în cazul în care termenul nu a fost respectat. Nici ouăle nu au scăpat de controlul specialiştilor. Dintr-un magazin din Turulung inspectorii au retras de la comercializare 75 de uoă. Amenda aplicată a fost de 5.000 de lei respectiv 1.000 de lei în cazul în care operatorul economic alege să plătească într-un răstimp de 48 de ore. În urma vferificărilor efectuate inspectorii CJPC au aplicat amenzi în valoare totală de 9.000 şi au fost oprite de la comercializare 172 kg conserve de peşte, în valoare de 2.275 lei.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.